Chirurgia minim invazivă pentru hernia de disc

Principalul obiectiv al tratamentului pacienților cu hernie de disc este calmarea durerii și ameliorarea altor simptome ce rezultă de pe urma acelui disc herniat. 

Așadar, pentru a îndeplini acest obiectiv, planul de tratament în cazul fiecărui pacient trebuie sa fie individualizat, cu alte cuvinte personalizat în funcție de sursa durerii, de severitatea ei și de simptomele specifice cu care pacientul se prezintă la cabinetul medicului neurochirurg. Există mai multe proceduri de chirurgie spinala in Bucuresti care pot fi folosite, în funcție de fiecare pacient, pentru tratarea herniei de disc. 

În ultimii ani a început să câștige tot mai mult teren chirurgia minim invazivă ca metodă de tratament pentru hernia de disc, așa ca ne vom îndrepta atenția în direcția unor metode chirurgicale minim invazive care sunt folosite și la noi în țară pentru pacienții cu hernie de disc.

O astfel de procedura este discectomia percutană. Conform definiției, discectomia este un tip de interventie chirurgicala folosită pentru a „repara” un disc intervertebral. Pentru această operație medicul chirurg folosește incizii sau tăieturi mai mici decat ar folosi în cazul discectomiei deschise. Ce trebuie sa reții este că discectomia înseamnă, de fapt, înlăturarea pe cale chirurgicală a fragmentelor din discul herniat, fragmente care lezează una dintre rădăcinile nervoase.

Ce se întâmplă când un disc este herniat

Discurile intervertebrale sunt ca niște inele elastice, cu un material moale la interior, care funcționează ca o zonă tampon între oasele care alcătuiesc coloana noastră vertebrală, oase care se mai numesc și vertebre. Dacă, însă, acest inel elastic se slăbește, tesutul moale din interior poate sa fie împins în exteriorul inelului elastic (de aici și denumirea de disc herniat). Discul fiind deteriorat, conținutul său se scurge în exterior și poate să comprime sau să apese pe rădăcinile nervoase, cauzând apariția durerii.

Dacă medicul consideră că tratamentul chirurgical este recomandat într-o situație de acest gen, este posibil ca această procedură de discectomie să fie efectuată cu ajutorul chirurgiei minim invazive, prin folosirea unor instrumente speciale, cum ar fi un microscop ori un endoscop.

Termenul de microdiscectomie este folosit uneori în locul termenului discectomie. Principiul de la bază al acestei proceduri este ca porțiunea discului intervertebral care cauzează presiune pe rădăcinile nervoase este îndepărtată. În unele cazuri, neurochirurgul îndepărtează întregul disc herniat.

Medicul neurochirurg va avea acces la discul intervertebral printr-o mica incizie făcută în zona spatelui sau gâtului. Atunci când este posibil, neurochirurgul va folosi o incizie mult mai mică și instrumente speciale pentru a obține aceleași rezultate. Aceasta procedura mai nouă și mai puțin invazivă se numește microdiscectomie. Potrivit presei străine, în unele cazuri, aceste proceduri din categoria microdiscectomiei pot fi efectuate in ambulatoriu.

Când este luată în considerare opțiunea chirurgicală

Dacă tratamentele nonchirurgicale – în general pe o perioada de patru până la șase săptămânii – nu sunt eficiente, iar pacientul cu hernie de disc observă că durerea nu a dispărut, o opțiune de tratament pe care medicul o ia în considerare este intervenția chirurgicală numită discectomie. De cele mai multe ori, microdiscectomia este folosită pentru a trata compresia nervoasă de pe urma unui disc herniat.

În timpul procedurii minim invazive de microdiscectomie, porțiunea herniată a discului de sub rădăcina nervoasă este îndepărtată. Și pentru că rădăcina nervului are acum mai mult spațiu, presiunea care se exercită pe această zonă este mai redusă, iar radacina nervoasă începe să se vindece.

Procedura de microdiscectomie are, de regulă, o rată de succes foarte mare în ceea ce privește calmarea durerii de picior, cauzată de hernia de disc. Rădăcina nervoasă are nevoie de mai multe săptămâni sau luni pentru a se vindeca pe deplin. Cu toate acestea, datorită acestei proceduri chirurgicale minim invazive, pacienții simt în majoritatea cazurilor o calmare imediată a durerii, pe care o descriu adesea ca acea durere “care se lasă pe picior” și au un disconfort minim după această operație.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *