Ai nevoie de finantare pentru afacerea ta? Iata care sunt cele mai avantajoase solutii

Fie ca esti la inceput de drum in business, fie ca vrei sa iti dezvolti afacerea, succesul depinde de grija pe care o ai fata de firma ta. De aceea, cu investitiile necesare, de timp si de bani, iti vei putea ridica afacerea la adevaratul ei potential. 

Visul tau de a avea propria afacere si planurile tale de business ambitioase nu trebuie amanate doar pentru ca nu ai suficienti bani pentru a lucra pe cont propriu sau pentru noi inovatii in compania ta. Ai la indemana mai multe variante de finantare pentru nevoile tale. Iata pe ce sa pariezi pentru a-ti dezvolta afacerea:

1. Fonduri nerambursabile de la stat

In functie de nevoile firmei tale, poti aplica pentru finantare la diverse programe de ajutor din partea statului. De exemplu, pentru un start-up, exista linia de finantare Romania Start-up Plus, prin care primesti 40.000 de euro pentru lansarea unei firme, in baza planului de afaceri, si programul de finantare Start-Up Nation, prin care primesti o finantare de 200.000 de lei, pentru dezvoltarea afacerii. De asemenea, pentru un IMM, poti aplica la fonduri nerambursabile, intre 200.000 si 1 milion de euro, oferite pentru firme de diferite categorii. 

Daca iti doresti sa aplici pentru finantare din fonduri UE, este important sa urmaresti site-ul Ministerului de Economie, pentru a vedea proiectele de finantare disponibile si conditiile de accesare, dar si stirile din domeniu pentru a afla despre noi programe.

2. Credit bancar

Daca ai nevoie de urgent de sprijin financiar, cea mai buna solutie este un credit rapid pentru firma. Poti obtine intre 2.000 si 700.000 de lei, in functie de necesitatile tale si pentru orice tip de firma- SRL, SA, PFA, II, dar si daca ai o profesie liberala sau un cabinet. Indiferent de suma dorita, nu este nevoie de avans. In plus, creditele sunt obtinute rapid. Spre exemplu, pentru sumele de pana 45.000 lei, vei primi raspunsul in doar doua zile. 

3. Atrage unui business angel

O alta sursa de finantare importanta pentru start-upuri poate fi un business angel, care nu vine doar cu bani, ci si cu know-how, conexiuni, noi investitori si clienti. Prin investitia facuta in firma ta, un business angel va detine o parte din afacere pana cand va iesi din business. Acel moment va fi cel in care va obtine profitul stabilit prin investitia facuta. Acest tip de finantare nu este doar o simpla intelegere intre antreprenori si business angels, ci este reglementata prin Legea nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels. 

4. Crowdfunding

Ai o noua idee de afacere, dar nu ai bani? O campanie de crowdfunding este pariul care iti va aduce suma de bani dorita. Practic, crowdfunding inseamna finantare de la public si poate fi obtinuta prin prezentarea motivului pentru care ai nevoie de noi investitii pe platforme dedicate, romanesti sau internationale. Pentru a strange bani astfel, trebuie sa oferi ceva la schimb, fie actiuni in compania ta, fie orice altceva care nu are legatura direct cu afacerea ta. Printre avantajele crowdfundingului se numara eficienta de obtinere a finantarii, obtinerea de fonduri nerambursabile plus reclama gratuita intr-o comunitate mare.

5. Emisiune de actiuni si obligatiuni

Aceasta metoda poate fi pusa in aplicare de companiile mari, mai exact, de societatile pe actiuni (SA). Desi putin folosita de companiile romanesti, emiterea de obligatiuni reprezinta o sursa de finantare avantajoasa, prin care pot fi atrasi rapid investitorii potriviti. Cu acordul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) sau al Consiliului de Administratie (CA), compania va fi listata la bursa pentru a obtine finantarea dorita pentru planurile sale ambitioase. Investitorii pe bursa pot fi persoane fizice sau investitori institutionali (fonduri de investitii).

Tu ce metoda de finantare ai alege? Analizeaza bine inainte sa iei decizia finala. Cel mai important este sa folosesti strategic banii obtinuti si sa dezvolti o afacere model pentru mediul de business romanesc. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *