Cine a ieșit victorios după întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden?

Iulian Chifu, director al Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning București, este de părere că cel care a ieșit învingător după conversația respectivă este Vladimir Putin.

„Este o victorie a lui Vladimir Putin pentru că a schimbat agenda. Joe Biden este în momentul de față într-o formulă din asta verticală care începe de relațiile cu China, ați văzut întâlnirea din Anchorage, după care a avea la rând toată această refondare a democrației, a reuniunii democrațiilor europene, transatlantice, euroatlantice globale urmând cu Summitul democrațiilor care urmează să fie organizat la Washington”, a declarat Iulian Chifu pentru Antena 3.

Rusia a obligat SUA să schimbe agenda

Totodată, fostul consilier prezidențial subliniază că Rusia „a obligat Statele Unite să schimbe agenda”. Potrivit explicației oferite de către acesta, administrația nu și-a dorit în fază inițială această întâlnire „atât de devreme și în niciun caz în aceste condiții”.

„Rusia a forțat intrarea în Ucraina, a masat trupe, a obligat Statele Unite să schimbe agenda. Pe de o parte a dat asigurări Statele Unite și Ucrainei și am văzut telefoanele bilaterale date de la toate nivelele, secretar de stat, secretar la apărării, consilier pe securitate președinți și ulterior.

Vizita lui Antony Blinken secretarului de stat la Kiev pentru asigurări directe și pentru ajutorul militar defensiv către Ucraina care a fost alocat, iar ulterior a fost obligatorie și această întâlnire pe care, în faza inițială administrația nu și-a dorit-o atât de devreme și în niciun caz în aceste condiții”, a conchis analistul de politică externă.