Colonişti israelieni au forţat un punct de control, unii avansând 500 de metri în Fâşia Gaza

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Mai mulţi protestatari israelieni au forţat joi un punct de control militar în timpul unei demonstraţii la punctul de trecere a frontierei Erez către Fâşia Gaza şi au intrat în zona de coastă palestiniană, conform Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF), informează dpa și Agerpres.

Clădire distrusă de bombardamente israeliene în orașul Rafah din sudul GazaFoto: Abed Rahim Khatib / DPA / Profimedia

Aproximativ o sută de protestatari s-au adunat la trecerea din nordul Fâşiei Gaza, a confirmat armata israeliană la cerere, după ce mai multe instituţii israeliene au raportat incidentul.

„În această după-amiază (joi), aproximativ o sută de protestatari au sosit în apropierea trecerii Erez. Circa 20 dintre protestatari au încălcat instrucţiunile IDF, au forţat violent un punct de control gestionat de soldaţi IDF şi au traversat zona de frontieră dinspre teritoriul israelian în Fâşia Gaza până la un punct adiacent graniţei”.

Conform rapoartelor, demonstranţii erau coloni israelieni radicali, dintre care unii au reuşit să avanseze până la aproximativ 500 de metri în interiorul Fâşiei Gaza înainte ca IDF să îi poată opri.

Potrivit armatei, soldaţii au monitorizat grupul de protestatari în timpul incidentului înainte de a fi în cele din urmă aduşi înapoi în Israel şi predaţi poliţiei.

Înregistrările video care circulă pe reţelele de socializare îi arată pe demonstranţii echipaţi cu scânduri cum încearcă să înfiinţeze o aşezare temporară de cealaltă parte a punctului de trecere a frontierei, în timp ce se aflau încă pe teritoriul israelian.

În 2005, Israelul s-a retras din Fâşia Gaza şi a evacuat peste 20 de aşezări israeliene. De la începutul războiului în Fâşia Gaza, activiştii colonişti radicali şi-au intensificat cererile pentru reinstalarea coloniştilor israelieni în zona de coastă.

spot_imgspot_img