Consiliul Europei împotriva Rusiei: Turcia s-a abţinut – „Nu dorim să tăiem dialogul”

Turcia s-a „abţinut” vineri la votul vizând suspendarea Rusiei din Consiliul Europei ca răspuns la invadarea Ucrainei, a indicat ministrul turc de externe, Mevlut Casuvoglu.

Mevlut CavusogluFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

„În cursul votului de la Strasbourg (sediul Consiliului Europei), Turcia a ales să se abţină. Nu dorim să tăiem dialogul” cu Rusia, a justificat Mevlut Cavusoglu într-un interviu acordat postului NTV, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, Ankara a considerat în mod repetat „inacceptabilă” invazia rusă în Ucraina.

Potrivit revistei germane Der Spiegel, Turcia este singurul membru al organizaţiei paneuropene care s-a abţinut, Armenia şi Rusia au votat „contra” şi restul ţărilor (42) „pentru” suspendarea Moscovei.

Azerbaidjanul nu a participat la vot, adaugă săptămânalul fără a preciza sursa.

De la invadarea Ucrainei, este prima sancţiune de acest ordin pronunţată de o organizaţie internaţională din care Rusia este membră.

Echilibristica Turciei

Turcia, membră a NATO şi cu ieşire la Marea Neagră la fel ca cei doi beligeranţi, face paşi de echilibristică de la începutul ostilităţilor.

Ankara, care şi-a oferit medierea pentru a încerca să evite un conflict între Moscova şi Kiev, încearcă să-şi gestioneze relaţiile cu cele două capitale.

Considerată un aliat al Ucrainei – căreia i-a vândut în special drone militare – este foarte dependentă şi de Rusia, de la care a achiziţionat un sistem de apărare antirachetă, precum şi gaze şi cereale.

Cu toate acestea, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a considerat marţi operaţiunea rusă din Ucraina „inacceptabilă” şi a criticat vineri „lipsa de determinare” a Uniunii Europene şi NATO în sprijinul lor pentru Ucraina.

„Tot ce fac ei este să ofere sfaturi şi recomandări Ucrainei fără a-i oferi un sprijin real”, a denunţat şeful statului turc, vorbind de „teatru”.

Pe de altă parte, Turcia a refuzat până în prezent să accepte cererea Ucrainei de a închide strâmtoarea Dardanele, deci accesul la Marea Neagră, navelor ruse.

Ankara controlează accesul la Marea Neagră prin Tratatul de la Montreux, semnat în 1936, care garantează libera circulaţie a navelor comerciale pe timp de pace şi îi acordă dreptul de a bloca navele de război în anumite circumstanţe, în special dacă Turcia însăşi este ameninţată.

„Experţii noştri studiază dacă există o stare de război din punct de vedere legal”, a făcut cunoscut vineri Mevlut Cavusoglu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *