Coronavirus Suedia: Ce presupune și ce urmărește auditul la care este supus guvernul suedez – International

Criticat pentru „pregătirea incompletă” și „slăbiciunile” sale în cazul situațiilor de urgență evidențiate de epidemia de coronavirusur, guvernul suedez a anunțat joi că va lansa un audit asupra capacității sale de a garanta resursele necesare în caz de criză, potrivit AFP.

Misiunea a fost încredințată Institutului Suedez de Cercetare a Apărării (JTF), o agenție guvernamentală care, cu o zi înainte, a publicat un raport în care a subliniat deficiențele autorităților suedeze în perioadele de criză, în special în gestionarea pandemiei Covid-19.

În acest raport, „Perspective asupra pandemiei”, cercetătorii de la institut au relatat „insuficiență în punerea la dispoziție a echipamentului de protecție pentru cadrele medicale și a altor materiale medicale” în zorii epidemiei.

În ciuda faptului că s-au confruntat cu mai multe epidemii încă din secolul XXI, cum ar fi gripa aviară în 2006 sau gripa porcină în 2009, „Suedia, ca multe alte țări, a rămas cu o pregătire incompletă când a izbucnit pandemia coronavirusului”.

Raportul JTF, care urmează să fie publicat pe 16 noiembrie, va pune bazele unui studiu mai aprofundat asupra pregătirii pentru crize.

Suedia, care a anunțat recent înființarea unei comisii pentru a evalua răspunsul țării la Covid-19, a ales o abordare originală în Europa, prin faptul că a impus populației o izolare mai lejeră bazându-se pe un sistem medical avnsat și pe ”educația sanitară și responsabilitatea cetățenilor”

Autoritățile medicale au făcut un apel general la „responsabilitate”: distanțarea fizică, aplicarea strictă a normelor de igienă, izolarea în caz de simptome. Printre cele mai stricte măsuri luate până acum sunt interzicerea adunării a mai mult de 50 de persoane și cea a vizitelor la casele de pensionare.

Țara nordică a raportat joi 947 de cazuri COVID-19, numărul total al persoanelor infectate cu coronavirusul în Suedia fiind de 70.639, potrivit ultimelor cifre făcute publice de autorități. De asemenea 41 de persoane și-au pierdut viața din cauza coronavirusului în ultimele 24 de ore, bilanțul total al deceselor ajungând la 5.411.

Extinderea testărilor a dus la o creșterea cazurilor raportate zilnic, numărul infecțiilor din Suedia eclipsându-le pe cele din alte state ale Uniunii Europene, însă decesele și numărul persoanelor internate în spital a scăzut semnificativ față de vârfurile din luna aprilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *