Cum a evoluat mobila pentru copii in ultimii 30 de ani

Cu totii ne dorim un loc special, caruia sa ii spunem “acasa”. Si odata ajunsi in acest loc special, ne indreptam spre camera noastra, spre acel loc personal si personalizat dupa propriile nevoi si gusturi. Aceste nevoi, ca si stilul, variaza de la persoana la persoana, de la familie la familie, dar si de la un loc la altul. De fapt, schimbarile demografice, economice, sociale si culturale influenteaza puternic modul de viata al casei, sub toate aspectele ei, si alegerile facute cu privire la aceasta. Astfel, mai ales cand vine vorba despre spatiile dedicate celor mici, este evidenta o transformare treptata a conceptiei acestui loc special al copiilor din interiorul casei. Trebuie mentionat faptul ca mobila copii a cunoscut transformari radicale si evidente, in special in ultimii ani. Daca in tari mai dezvoltate si mai “deschise” ca mentalitate se acorda o atentie mai mare mobilierului din camera celor mici, in Europa de Est, practic, acum 30 de ani, aceasta era inexistenta.

Dormitorul si mobila pentru copii in anii la sfarsitul anilor ‘80

Dormitorul copiilor nu a jucat, cum spuneam, un rol special in casa in aceasta epoca. Era simplu, mai mare sau mai mic, dupa posibilitati, si raspundea unei scheme fixe: un dulap, o biblioteca, un pat de o persoana sau o canapea, un covor si un birou mic si un scaun. Acesta era aranjamentul standard, care putea varia in functie de casa sau apartamentul de care dispuneai.

Dormitorul si mobilierul dupa anii ‘90

Dormitorul si mobilierul in aceasta perioada incepe, cu pasi timizi, sa fie structurat in jurul nevoilor copilului, nevoi legate de odihna, joc si studiu. Investitia economica a inceput sa fie semnificativa si a fost menita sa rezolve problema definitiv. Cu familii destul de numeroase imediat dupa anii ‘80 si case nu prea mari, dormitoarele trebuiau sa raspunda si nevoilor de spatiu de depozitare si erau toate pline de sertare, comode si alte piese de mobilier. Parintii au inceput sa creeze spatii pentru copii, sa inteleaga aceasta necesitate si sa faca ca totul sa fie functional.

Dormitorul si mobilierul de azi

Dormitorul de astazi este un mic studio in interiorul casei, care catalizeaza nevoile, cerintele, dorinta de cuib si relaxare a copiilor si adolescentilor. Este un spatiu cu mobilier modern, multifunctional in care cei mici isi gasesc un spatiu personal.

Chiar prima faza a vietii unui copil este experimentata ca un moment de tranzitie, in care solutiile de amenajare sunt temporare si se transforma impreuna cu cresterea copilului. Atunci cand copilul atinge varsta de 8-10 ani, nevoia de a gestiona necesitatile emergente ale unui spatiu personalizat impinge spre un proiect de dormitor, ce include un anumit model de mobilier. Copilul are un cuvant de spus si posibilitatea de a alege (nu numai in ceea ce priveste culorile!). Si se poate simti oglindit in spatiul sau. Daca danseaza, poate avea o oglinda mare, daca iubeste hainele, poate avea un dressing, daca vrea sa deseneze, poate avea un birou mai mare.

Mobilierul modern va rezista insa mult mai mult decat va ramane copilul in casa parinteasca, asa ca ai nevoie de un dormitor a carui structura este aplicabila mai multor etape, functional atat pentru un copil, cat si pentru un adolescent. Un spatiu cu mobilier capabil sa tina pasul cu dorintele in crestere si care este personalizat, flexibil si dinamic. Trebuie sa ii oferi un dormitor cu mobila care raspunde gustului copilului si este capabila sa creasca impreuna cu el.

Indiferent de modul in care trendurile evolueaza, cert este ca cel mic trebuie sa aiba acel loc al lui, universul in care sa se simta iubit si protejat, locul in care sa se simta acasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *