Nivelurile ridicate de stres pot duce la diferite tipuri de cădere a părului. Stresul poate inhiba regenerarea părului sau poate face ca sistemul imunitar al organismului să atace foliculii de păr. Oamenii pierd, de obicei, între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Nu toate căderile de păr se datorează stresului, dar o persoană poate pierde semnificativ mai multe fire atunci când se confruntă cu un stres extrem. În acest articol explicăm în ce mod stresul contribuie la căderea părului, care sunt tipurile de cădere a părului care trebuie avute în vedere și ce poți face pentru a gestiona pierderea părului din cauza stresului.
Cauzele căderii părului
Există multe cauze potențiale ale căderii părului. Acestea includ:
- căderea ereditară a părului;
- tratamentul împotriva cancerului;
- vârsta;
- tratamentele dăunătoare pentru îngrijirea părului;
- anumite coafuri (părul strâns);
- dezechilibru hormonal datorat unor afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice;
- infecția scalpului;
- psoriazisul scalpului;
- tratamente medicamentoase;
- infecții cu transmitere sexuală;
- boală tiroidiană;
- otravire;
- deficiențe nutritive, cum ar fi fierul și vitamina D;
Impactul stresului asupra sănătății părului
Creșterea părului implică trei etape:
- faza anagenă: este faza activă în care părul crește din foliculi;
- faza catagenă: este faza care implică moartea sau micșorarea (apoptoza) foliculului de la baza firului de păr;
- faza telogenă: este faza de repaus în care foliculul de păr este latent și nu are creștere a firului de păr. În această fază, firele de păr cad mai ușor
Celulele stem care se găsesc în foliculii de păr conduc acest ciclu de creștere a părului. Există o asociere bine stabilită între stres și căderea părului. Căderea părului poate rezulta în urma acțiunii mai multor factori, inclusiv factori de mediu și genetici. În timp ce stresul acut stimulează sistemul imunitar, stresul cronic suprimă și supra-activează sistemul imunitar, ceea ce duce la inflamație. Stresul susținut și cronic poate provoca inflamații în foliculul de păr sau în jurul foliculului, ceea ce poate perturba mecanismele acestuia prin intermediul mediatorilor endocrini și neuroimuni, cum ar fi cortizolul și hormonii eliberatori de corticotropină.
Căderea părului din cauza stresului arată ca părul care cade rapid la pieptănare, spălare sau chiar la simpla atingere. Părul de pe scalp poate fi subțiat, dar scalpul pare sănătos și nu are scuame sau erupții cutanate. Tratamentul depinde de cauza de bază și poate include schimbări ale stilului de viață, medicamente, tratamente topice și imunoterapie. Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi respirația profundă, pot ajuta, de asemenea, la gestionarea stresului și la scăderea riscului de cădere a părului.
Tipuri de cădere a părului legată de stres
Trei tipuri de cădere a părului legată de stres sunt asociate cu niveluri extreme de stres.
Efluvium telogen
Efluvium telogen este căderea excesivă a părului în repaus (telogen). Căderea excesivă a părului este frecventă în rândul persoanelor care se confruntă cu un stres extrem. Factorii de stres obișnuiți includ:
- pierderea excesivă în greutate;
- nașterea;
- factori de stres major în viață, cum ar fi pierderea locului de muncă, divorțul, decesul unei persoane apropiate;
- febră mare;
- recuperarea după o boală;
- întreruperea administrării de pilule contraceptive;
- boli sistemice;
- intervenții chirurgicale majore;
- medicamente;
- deficiențe nutriționale.
Această pierdere de păr este autolimitată și durează aproximativ 6 luni. Efluvium telogen cronic poate depăși 6 luni.
Alopecia areata
Alopecia areata implică faptul că sistemul imunitar al organismului atacă foliculii de păr aflați în faza anagenă, ceea ce îi forțează pe aceștia să intre în faza catagenă. Deoarece celulele stem din foliculi nu sunt distruse, foliculii de păr continuă să se regenereze și să continue ciclul. Din punct de vedere clinic, se prezintă sub forma unor mici pete de chelie pe scalp sau în jurul corpului și poate duce la pierderea totală a părului de pe scalp sau a părului de pe corp. Factorii declanșatori de mediu joacă un rol semnificativ în dezvoltarea acestei afecțiuni. Poate fi vorba despre evenimente stresante din viață sau factori genetici.
Tricotilomania
Tricotilomania, sau tulburarea de smulgere a părului, implică tragerea repetată a părului oriunde pe corp. Aceasta face parte din tulburarea obsesiv-compulsivă. O persoană cu tricotilomanie își folosește mâinile, penseta sau alte dispozitive pentru a-și smulge firele de păr. Cauza exactă a tricotilomaniei rămâne necunoscută, dar multe persoane raportează apariția unui eveniment stresant înainte de apariția acestui tip de comportament. Poate fi considerat un mecanism de adaptare a persoanei la stres și anxietate.
Semne că stresul îți afectează părul
Semnele că stresul îți afectează părul pot fi destul de evidente și pot varia în funcție de fiecare individ. Iată câteva dintre semnele comune care indică impactul stresului asupra sănătății părului:
- căderea părului: poate varia de la a pierde mai multe fire de păr decât de obicei, până la alopecie, o afecțiune care duce la pierderea totală a părului pe anumite zone ale scalpului.
- păr fragil și uscat: stresul poate determina organismul să redirecționeze resursele către funcțiile vitale, lăsând părul fără nutrienții necesari. Ca rezultat, părul devine uscat, fragil și predispus la rupere. Un nivel crescut de cortizol, hormonul stresului, poate afecta producția de ulei natural a scalpului, determinând deshidratarea părului.
- modificarea texturii părului: firul de păr poate deveni mai subțire, mai aspru la atingere sau poate începe să se încurce mai ușor decât în mod normal.
- încetinirea creșterii părului: stresul psihologic poate duce la o reducere a ratei de creștere a părului.
Tratamentul pentru căderea părului din cauza stresului
Există produse pentru îngrijirea părului degradat, cum ar fi produsele din gama Gerovital Tratament Expert, special targetată pentru a preveni căderea părului. Produsele sunt special concepute pentru publicul din România, fiind luați în considerare factori precum:
- calitatea apei;
- clima temperat-continentală;
- condiții sociale;
- nivel de stres;
- dietă.
Această gamă este structurată în mai multe grupe: pentru tratamente intensive, prevenție, întreținere zilnică a părului, regenerare, antimătreață, păr gras, anticădere, volum. Dacă nu ești sigur ce produse să folosești, un dermatolog te poate ajuta să le alegi pe cele mai potrivite, în funcție de cauza care declanșează căderea părului sau de alte simptome sau afecțiuni.
Este important să reții că tratamentul pentru căderea părului legată de stres depinde de tipul de cădere a părului pe care îl experimentează o persoană:
- efluvium telogen: în stadiu acut este autolimitat și se va rezolva de obicei odată ce cauza care stă la baza acestuia este tratată.
- alopecia areată: există dovezi limitate privind eficiența tratamentelor pentru alopecia areata, dar dermatologii prescriu corticosteroizi topici ca tratament de primă linie pentru această afecțiune.
- tricotilomania: se pot utiliza mai multe strategii de tratament pentru a ajuta la gestionarea tricotilomaniei. La copii, metodele conservatoare, cum ar fi utilizarea mănușilor sau a șosetelor pentru a acoperi mâinile și tăierea părului scurt, pot fi de ajutor.
Sfaturi pentru gestionarea stresului
Există, de asemenea, o serie de tehnici de gestionare a stresului cum ar fi:
- exerciții de respirație;
- consumul de mese nutritive și echilibrate;
- un somn de calitate suficient;
- evitarea consumului de tutun, alcool și substanțe;
- alocarea de timp pentru a face activități plăcute;
- exprimarea grijilor și preocupărilor față de alte persoane;
- stabilirea de legături cu comunitățile sau organizațiile religioase;
- exerciții de meditație;
- timp petrecut în natură;
- ajutor profesional în caz de nevoie.
În acest articol, am explicat care este legătura dintre căderea părului și stres, am trecut în revistă tipurile de cădere a părului în urma stresului dar și opțiunile de tratament. De asemenea, am oferit cele mai importante sfaturi pentru gestionarea stresului.