Cum ajuta legea 121 operatorii economici sa faca economie

legea 121

Orice afacerist viseaza sa desfasoare o activitate care sa ii asigure profituri mari. Maximizarea profitului unui business se poate face fie prin cresterea veniturilor, fie prin reducerea cheltuielilor. O initiativa excelenta, din acest punct de vedere, a fost luata in 2014, atunci cand a fost adoptata Legea 121. Aceasta a transformat in masura obligatorie efectuarea periodica a unui audit energetic pentru cladirile care gazduiesc diferite afaceri din tara.

Scopul unui audit energetic este de a identifica masurile necesare pentru ca o cladire sa isi mareasca eficienta energetica. Exista in Romania companii specializate in efectuarea de audit energetic. Parcurge acest text pentru a descoperi ce reprezinta eficienta energetica, cat de des trebuie sa se desfasoare auditul energetic si la cine poti apela pentru a te bucura de un audit energetic industrial care sa respecte normele impuse prin lege, dar care sa fie si util din punct de vedere economic! 

Legea 121 si impactul asupra eficientei energetice

Legea 121 din 2014, prin articolul 9, impune operatorilor economici efectuarea unui audit energetic la fiecare patru ani. Conform prevederilor din lege, auditul poate fi efectuat de o persoana autorizata, fie ea fizica sau juridica. Scopul auditului energetic este de a oferi un set de masuri pe care detinatorul cladirii care este supusa procesului le poate implementa pentru a imbunatati eficienta energetica. 

Eficienta energetica este reprezentata de raportul dintre performantele unei firme si cantitatea de energie utilizata pentru a le atinge. Eficienta energetica este considerata a fi ridicata atunci cand bunurile sau serviciile pe care le vizeaza o companie sunt obtinute la un nivel ridicat cu un consum cat mai mic de energie. De regula, atunci cand eficienta energetica este considerata a fi scazuta, cauza este reprezentata de faptul ca firma isi desfasoara activitatea in conditii ce lasa loc de imbunatatiri.

Tocmai de aceea, scopul legii 121 este acela de a incuraja antreprenorii sa verifice periodic starea sediilor firmelor pe care le controleaza. Doar in acest mod se pot observa carentele si pot fi identificate imbunatatirile ce pot fi aduse la nivelul cladirii, pentru ca aceasta sa asigure performante mai bune cu un consum de energie mai scazut. 

De ce este util un audit energetic pentru firme

Chiar daca poate parea doar o alta obligatie pentru firmele din Romania, auditul energetic reprezinta o unealta foarte utila pentru maximizarea profitului acestora. Cu ajutorul unei firme de audit energetic industrial ce practica preturi convenabile, companiile pot obtine o verificare amanuntita a sediilor si un set de recomandari extrem de utile. Implementate, acestea pot sa reduca in mod semnificativ cantitatea de energie necesara procesului de productie sau de prestare a serviciilor. Masurile pot fi variate, de la izolarea cladirilor pana la schimbarea unor instalatii electrice sau termice. Acestea sunt indicate sub forma de recomandare, iar implementarea poate fi facuta in functie de posibilitatile si de dorintele firmei care comanda auditul. 

Totusi, aceasta implementare a masurilor sugerate ca urmare a efectuarii unui audit energetic poate avea urmari extrem de benefice pentru companie. Asta deoarece o eficienta energetica sporita se va reflecta in scaderea sumelor de pe factura la electricitate si gaz. Pe termen lung, diferentele vor fi semnificative si vor contribui la cresterea profitabilitatii afacerii. Pe langa economisirea de energie, un audit energetic industrial va oferi si recomandari de masuri pentru mai buna valorificare a energiei reziduale. Aceste masuri pot conduce la reducerea costurilor si, in final, la cresterea profitabilitatii firmei. 

Pentru a te bucura de un audit energetic care sa ofere rezultate bune si masuri eficiente de imbunatatire a activitatii, este de preferat sa colaborezi cu firme experimentate in domeniu si capabile sa ofere servicii la cele mai inalte standarde. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *