Cum am ajuns sa stiu multe despre artroscopie genunchi


Pana sa ma accidentez prosteste, nu am avut habar despre mai nimic din anatomia propriului corp. Reminiscentele din ce am invatat prin liceu erau putine si greu de accesat, nu ma pasiona nimic din domeniul acesta si consideram ca, la o adica, de asta exista oameni care au studiat ani si ani de zile ca sa se specializeze.

Optica mea s-a schimbat radical dupa un meci de tenis cu un amic, cand am simtit ca genunchiul meu a patit ceva. M-am ales cu o durere difuza, sacaietoare, care se acutiza la anumite miscari, dar care nu parea sa fie suficient de (i)mobilizatoare ca sa imi fac o programare la medic. Cand insa, dupa o banala plimbare, dupa niste saptamani in care ma simtisem ca nou, manifestarile au devenit mai urate si locul s-a si umflat, parca pentru a ma convinge ca nu e de glumit, mi-am luat inima-n dinti si m-am programat la ortoped. 

Ce credeam eu ca se rezolva cu un consult la fata locului a ajuns sa implice mult mai multe investigatii, unele cu care eram deja familiarizat – banala radiografie, altele care sunau complicat si amenintator – artroscopie genunchi . Am fost, evident, de acord cu toate, insa m-am si documentat un pic, sa stiu ce ma asteapta si sa ma pregatesc psihic macar. 

Asa am aflat ca artroscopia genunchiului este nu doar o metoda de diagnostic sigur, ci si de tratament in cadrul aceleiasi interventii. Incadrata ca procedura chirurgicala minim invaziva, ea consta in introducerea, printr-o incizie de mici dimensiuni, a unui sistem care permite vizualizarea articulatiei cu ajutorul unei camere miniaturale, cat si tratarea afectiunilor intraarticulare depistate.

Nu pot sa spun ca ma incanta perspectiva ca cineva sa imi zgandare genunchiul cu o camera si alte instrumente, insa ideea ca as putea scapa de durere si orice fel de complicatii cu o procedura care presupune spitalizarea doar o singura zi m-a convins. Si bine-am facut ca am ales asa, artroscopia genunchiului este un fel de solutie 2 in 1, care permite sa se intervina bine targetat si cu posibile efecte adverse foarte limitate. Sa zicem doar ca este unul din lucrurile facute cu cap, ca oamenii sa traiasca mai bine. 

Daca va intrebati cum a mers totul, ce pot sa va spun este ca joc din nou tenis si nimic nu mai trosneste-n vreun fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *