Cum poti vedea ce tip de memorie RAM ai in laptop?

Cum poti vedea ce tip de memorie RAM ai in laptop?

Memoria RAM sau Random Acces Memory este o memorie cu acces aleator. Acest lucru inseamna ca ofera posibilitatea stocarii si accesarii datelor intr-un mod non-secvential, ceea ce inseamna ca orice cantiate de date poate fi accesata in mod direct.

 Ea joara un rol foarte important in componenta si buna functionare a unui laptop gaming. Ca sa nu va plictisesc cu tot felul de termeni tehnici, cu cat mai multa meorie RAM exista intr-un calculator, cu atat mai bine. Bineinteles, exista mai multe tipuri de memorie ram: memorie RAM de tip DDR1, DDR2 (pentru sistemele mai vechi), DDR3 SI DDR4 pentru sistemele mai noi. De asemenea, exista si anumite frecvente, de exemplu: 1333Mhz sau 1666Mhz pentru DDR3, respectiv 2333Mhz sau 2666Mhz pentru DDR4. Exista mai multe frevente, eu doar v-am exemplificat cateva dintre ele.

 Daca intentionati sa faceti un calculator pe piese sau sa upgradati un Laptop, trebuie sa tineti cont de cativa factori: verificati de tip de memeorie suporta placa dumenavoastra de baza, care este frecventa maxima pe care o poate duce si ce tip de memorie aveti deja instalata in laptop/PC. Trebuie neaparat ca memoria RAM pe care o cumparati sa fie de acelasi tip si sa aiba aceeasi frecventa cu memoria deja existenta in sistemul dumneavoastra.

 Ca sa verificati aceste lucruri, exista mai multe variante. Prima varianta si cea mai simpla este instalarea unui softaware care va ofera toate informatiile cu privire la componentele din calculatorul dumneavoastra. Cateva exemple de astfel de aplicatii sunt: CPU-Z, Speccy, HWiNFO si multe altele. Pur si simplu descarcati una dintre aplicatiile astea, o deschideti iar ea va afiseaza toate informatiile de care aventi nevoie.

 O alta metoda pentru persoanele mai avansate este accesarea BIOS-ului. In meniul acestuia de cele mai multe ori o sa gasiti absolut toate informatiile de care aveti nevoie, inclusiv ce tip de memorie suporta placa de baza sau ce tip de memorie aveti instalata. Mai mult decat atat, puteti sa setati dumneavoastra diferiti parametrii pentru optimizarea sistmeului.

 Ultima metoda consta in desfacerea latop-ului/pc-ului pana ajungeti la sloturile de memorie ram. Le scoateti din locul lor si cititi etichetel pe care sunt afisate informatiile pe care le cautati. Va recomand sa faceti asta doar daca nu aveti produse in garantie si daca aveti minime cunostiinte in acest sens.

 In concluzie, exsita mai multe metode pentru a vedea ce tip de memorie RAM are laptop-ul dumneavoastra. Cea mai simpla si utilizata este cea care presupune folosirea unui software specializat care va furnizeaza informatiile necesare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *