Cum puteți face cafeaua perfectă?

Brazilia, America Centrală și America de Sud sunt locurile cu tradiție, unde cafeaua deține o întreagă împărăție, desăvârșindu-și gustul la altitudini mari, în acord cu natura sa nobilă. De la începuturi până în prezent, cafeaua a câștigat întotdeauna teren, astăzi fiind a doua ca importanță, după produsele petroliere. Surprinzător cum, anual, se consumă milioane de saci de cafea, reprezentând pentru oameni, indiferent de cultura din care provin, o ancoră, ceea ce le dă putere, îi liniștește și îi apropie. Consumată moderat, cafeaua este sănătoasă, fără nicio implicație negativă asupra oamenilor. Ea se înscrie printre principalele plăceri ale oamenilor și sunt, din ce în ce mai multe, persoane care nu pot renunța la gustul ei inconfundabil.
Acum 1000 de ani, cafeaua era considerată un aliment. Un păstor etiopian a observat că, după ce consumau boabe de cafea, animalele deveneau agitate. Ca orice lucru nou, misterios, cafeaua a reprezentat pentru început o descoperire colosală; în secolul XVI ea chiar a fost interzisă, pentru efectele pe care le avea asupra sistemului nervos. Omenirea a știut însă să ducă în toate colțurile lumii cafeaua și să o facă accesibilă pentru toate păturile sociale. Astăzi, vorbim despre câteva tipuri principale de catifea care fac înconjurul pământului. Cafeaua Arabica, provenind din Africa, se dezvoltă și la altitudini de 2000 m, fiind cea mai parfumată și cea mai răspândită pe glob. Cafeaua Robusta provine din Africa, Asia și India, are un gust ciocolatiu și este mai puțin aromată decât cea Arabica. Cafeaua Liberica vine din Africa și Liberia, are o calitate slabă, comparativ cu celelalte tipuri. Și, nu în ultimul rând, cafeaua Maragogype, s-a obținut prin încrucișarea cafelei Arabica cu cea Liberia.