Cum reușesc firmele să combată deficitul puternic de personal în domeniul HoReCa? Țări asiatice atrase de firmele românești

Companiile din România se confruntă tot mai des cu o criză a forței de muncă, alegând să suplinească acest deficit prin importul de angajați proveniți din țările asiatice. Cei care resimt cel mai mult penuria de angajați sunt cei din retail și HoReCa. Din ce în ce mai mulți antreprenori care dețin baruri, restaurante sau hoteluri au angajat personal asiatic și nu doar în Capitală, ci în toată țara. Cel mai probabil, ați mâncat deja un preparat făcut de un chef din Sri Lanka sau v-a fost servită masa de către un nepalez. Lucrul cu asiaticii în acest domeniu a devenit popular. Bucătarii din Sri Lanka au o experiență internațională mare și pot găti orice fel de mâncare. Nepalezii, pe de altă parte, au o capacitate foarte mare de a se adapta si de a învăța limba română astfel că încep lucrul ca picoli, însă imediat ajung inclusiv ospătari.
Angajații din țările non-UE reprezintă o soluție viabilă și astfel este eliminat riscul ca anumite business-uri să își sisteze activitatea din cauza lipsei de personal.
Forța de muncă deficitară a devenit un fenomen al societății românești moderne. Care sunt cauzele care stau la baza acestuia? Rata scăzută a natalității, migrația și incapacitatea sistemului de a se plia la nevoile populației de azi.
Salariile din România, un magnet pentru populațiile asiatice: Află care sunt motivele principale

Muncitorii din țări precum Nepal, India, Sri Lanka, Pakistan sau Vietnam vin la noi în țară în căutarea unui trai mai bun. Dacă pentru români unele salarii nu sunt suficient de atractive, pentru muncitorii asiatici ele sunt suficiente cât să ofere familiilor lor un trai decent în țările asiatice, unde salariile sunt mult mai mici. Și pentru companiile românești există numeroase beneficii în urma colaborării cu angajații asiatici:
- Dorință de colaborare pe termen lung
Forța de muncă asiatică este în căutare de colaborare stabilă, oamenii dorindu-și să lucreze pe termen lung pentru a-și ajuta familiile din țara de origine și pentru a beneficia de un nivel de trai superior. Ei vin să muncească în România pe contracte determinate de 2 ani, însă, majoritatea asiaticilor care ajung aici, își doresc să se întoarcă la același angajator și după acești 2 ani.
- Disponibilitate la muncă suplimentară
Tot din nevoia de a trimite bani acasă familiilor, asiaticii sunt mult mai deschiși decât românii la orele suplimentare, dovedind eficiență chiar și la program prelungit.

- Nivel ridicat de adaptabilitate
Cetățenii care provin din țările asiatice se adaptează ușor la schimbările climatice de la locul de muncă. Mulți sunt deja vorbitori de limbă engleză, dispuși totodată să învețe și limba română, ceea ce înseamnă o bună comunicare cu angajatorul, colegii sau clienții.
Pentru ei nu reprezintă un disconfort să locuiască alături de alți străini într-un apartament
- Respectă autoritatea
Prin prisma culturii lor, asiaticii sunt învățați să trateze cu respect șefii pentru care lucrează. De aceea, acești angajați vor munci eficient pentru a-și mulțumi șeful, își vor optimiza timpul de muncă, ceea ce înseamnă excluderea timpului pierdut și scurtarea pauzelor.
În căutarea celor mai benefice soluții pentru funcționarea sectoarelor de activitate, angajatorii cer ajutorul firmele de recrutare. Work-finder.eu oferă soluții personalizate pentru recrutarea personalului din Nepal, plus o bună cunoaștere a procedurilor naționale și internaționale, precum și a legislației domeniului de activitate pentru care se solicită personal.
Migrația forței de muncă spre țările vestice, educația neadaptată la nevoile societății de azi, și natalitatea scăzută, amplifică problema deficitului de personal, care pune sub semnul întrebării activitatea anumitor sectoare și dezvoltarea economică. Apelează la ajutorul unei firme specializate și beneficiază de ajutorul unor muncitori calificați și gata de muncă!
Sursa foto: pixabay.com