Cum să ai o afacere mai eco? TOP 4 metode

Dacă ești antreprenor sau manager, cu siguranță ești deja la curent cu tendințele actuale. Poate în viața de zi cu zi ești o persoană responsabilă și prietenoasă cu mediul. Separarea deșeurilor, evitarea utilizării materialelor care nu se pot recicla sau alte acțiuni ecologice sunt lucruri pe care deja le faci. Însă ele pot fi aplicate și în afacerea ta. Dacă nu știi ce să aplici, poți începe cu lucruri esențiale.
Iată 4 acțiuni eco aplicabile în afacerea ta
- Utilizarea de materiale reciclabile
Un prim pas ar fi utilizarea materialelor reciclabile, deoarece acest lucru contribuie la o natură mai curată. Deșeurile precum plasticul nu pot fi reciclate, de aceea ele pot fi înlocuite cu hârtia în confecționarea unor materiale.
De exemplu, dacă afacerea ta se ocupă cu comercializarea diferitor produse, poți utiliza pentru ambalarea lor hârtia în loc de folia din plastic. De asemenea, dacă ai un spațiu dedicat pauzei pentru angajați, poți înlocui paharele sau tacâmurile clasice, din plastic, cu cele eco, din hârtie sau lemn.
Chiar dacă aceste lucruri par banale, ele se adună zi de zi și fac diferența.
- Colectarea deșeurilor menajere
Desigur, dacă ești responsabil și implementezi utilizarea materialelor reciclabile, trebuie să te asiguri că ele ajung să fie reciclate.
Poți amplasa în sediul tău diverse coșuri sau containere speciale pentru fiecare tip de deșeu în parte, pentru a fi precolectate. Apelează la spiritul civic al angajaților pentru a respecta plasarea deșeurilor în categoria potrivită. Poți de exemplu apela la servicii precum colectare de deșeuri menajere de pe Greenglobal.ro, ca să te asiguri că ele vor fi colectate și apoi reciclate. Există diverse contracte ce pot fi încheiate între firme pentru a facilita procesele de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor.
- Digitalizarea documentelor
O altă metodă bună de protejare a mediului este cea de producere a mai puține deșeuri. Cu siguranță o mare parte din activitatea din firma ta este digitalizată sau va deveni în viitorul apropiat. Acest lucru te poate ajuta și în ceea ce privește reducerea de materiale precum hârtie. Poți începe intern cu acest proces, ca angajații să se acomodeze cu documentele digitale. Rapoartele, cererile de concediu sau alte documente pot fi digitale. Mai apoi, poți de exemplu emite facturile digital, fără a le printa, dacă și clienții sunt de acord. Multe firme deja au adoptat această metodă și încearcă să o dezvolte pe cât de mult posibil.
- Utilizarea de energie regenerabilă
Orice firmă care are un sediu consumă multă energie. Utilizarea de energie regenerabilă te poate ajuta să aduci un plus în efortul mondial de a reduce acest consum.
Poți apela la energia din surse alternative. Cea mai populară este energia produsă de panourile solare. Pe lângă grija față de mediu, utilizarea acestor panouri solare te poate face să economisești mulți bani pe termen lung, deoarece sunt rentabile. Mai mult, există programe ce oferă firmelor fonduri pentru achiziția lor.
Așadar, poți fi un manager responsabil și prietenos cu mediul prin aplicarea unor acțiuni simple în afacerea ta. Cele mai multe dintre firme încearcă să țină pasul cu noile tendințe eco, tocmai din motivul de a oferi o calitate mai bună a vieții tuturor oamenilor. Poți și tu să încerci să digitalizezi anumite documente, să colectezi selectiv deșeurile și să te asiguri printr-un parteneriat cu o firmă că ele vor fi ridicate și reciclate sau să folosești energia solară.
Sursa foto: unsplash.com