Cum să construiești un PC pentru gaming?

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Un PC de gaming este probabil visul oricărui gamer ce vrea să joace și să câștige în jocuri cât mai noi posibile. Deși există console ca PS4 și PS5, diferite tipuri de Xbox și Nintendo, oricum majoritatea gamerilor aleg un PC datorită faptului că acesta este un instrument universal de pe care poți rula jocuri de performanță mare sau poți accesa GGBet pentru câteva pariuri online.

În acest articol vei găsi câteva sfaturi despre cum și ce trebuie să faci pentru a construi un PC de gaming care îți va face viața de jocuri video cât mai ușoară și interesantă.

Componente necesare

Componentele pe care le folosești la constrirea unui PC de gaming sunt probabil factorii cei mai importanți care îți vor asigura succesul. În dependență de necesitățile, dar și de bugetul pe care îl ai, trebuie să alegi cele mai bune componente. Iată o listă de componente de care ai nevoie și o mică descriere a acestora.

Procesorul

Procesorul, în orice PC, fie acesta de gaming sau de lucru, este inima calculatorului. Acesta răspunde de întreaga putere de calculare și procesare a datelor interne și externe. Procesorul, deși nu poate participa direct la rularea unui joc video, este oricum extrem de important pentru procesarea altor date decât cele video. Dacă vrei ca calculatorul tău să combine în sine o puternică unealtă de lucru și un PC de gaming, alege un procesor cât mai puternic. O variantă extrem de bună este procesorul Intel core i7-12700K.

Placa video

Placa video este, pentru un calculator de gaming, cel mai important component. Aceasta este responsabilă de procesarea tuturor datelor video și datorită acesteia vizualul jocului se încarcă în forma în care o vezi pe monitor. Este evident că, cu cât mai puternică și performantă este placa video, cu atât mai greu de rulat jocuri vei putea juca. De asemenea, placa video mai ajută și la vizionarea diferitor filme în calitatea mare și lucrarea cu diferite soft-uri pentru editare și montare. Dacă dispui de un buget ridicat, varianta perfect ar fi un GeForce GTX 2080 TI.

Memoria Ram

Memoria Ram este extrem de importantă deoarece, fără de aceasta, procesorul nu va fi in stare să lucreze la capacitățile sale maxime. Memoria Ram este locul unde procesorul stochează datele ce trebuie procesate în cea mai scurtă perioadă de timp. Aceasta mai poate fi folosită și de placa video în caz de mare necesitate. Pentru a afla cantitatea necesară și viteza cu care memoria Ram trebuie să lucreze, citește despre procesorul tău mai multe. Acesta are de obicei câteva tipuri de memorie Ram recomandate și capacitatea de stocare a acesteia. Pentru procesorul recomandat mai sus, cel mai bine ar merge Corsair Vengence DDR5 cu o viteză de 4800 MHz.Poți începe cu 32 de GB și apoi să mărești capacitatea.

Memoria internă

Dacă vrei să stochezi mai multe jocuri video și, pe lângă acestea, diferite documente și fișiere adăugătoare, este cazul să cumperi cât mai multă memorie internă posibilă. Pentru o mai bună conlucrare a memoriei cu sistemul, te sfătuim să îmbini tehnologia SSD cu cea HDD. SSD-urile sunt mult mai rapide, dar și mai scumpe.

De aceea, te sfătuim să cumperi un SSD pe care vei stoca sistemul de operare a calculatorului și câteva jocuri pe care le rulezi regulat. De asemenea, poți stoca pe SSD și toate soft-urile de care ai nevoie. Un HDD este mai lent decât un SSD dar are o capacitate de stocare mult mai mare la un preț mai mic. De aceea, acesta este deseori destinat diferitor fișiere, documente și altor materiale ce nu necesită o viteză mare.

Sistemul de răcire

Sistemul de răcire, fie acesta cu apă ori cu aer, este foarte important pentru un calculator, mai ales un calculator destinat gaming-ului. Componentele interne ale uni calculator au tendința de a se supraîncălzi în cazul în care sunt solicitate la maxim, de aceea, un sistem  de încălzire puternic este extra necesar.

Placa de bază

Placa de bază este piesa ce face legătura tuturor pieselor și permite, spre exemplu, procesorului de a trimite date memoriei Ram și invers. De aceea, placa de bază trebuie aleasă cât mai bine și, înainte de a o cumpăra, fii sigur că toate celelalte componente sunt compatibile cu aceasta. Scenariul ideal ar fi achiziționarea plăcii de bază și în baza acesteia deja să alegi componentele necesare. Cea mai universală placă de bază este Asus ROG MAXIMUS Z690 HERO.

Bloc de alimentare

Toate componentele de mai sus, din câte știi și tu, sunt alimentate de energia electrică. Acestea însă nu pot fi conectate direct la priză din cauza anumitor factori fizici. De aceea, ai nevoie de un bloc de alimentare cu o putere necesară alimentării tuturor componentelor. Pentru a ști de câtă putere ai nevoie, poți calcula cantitatea de energie necesară în total prin adunarea acestui coeficient pentru fiecare component în parte. Te-aș sfătui să cumperi un bloc cu o putere mai mare decât cea pe care ai obținut-o pentru a fi complet sigur.

Compatibilitatea componentelor

Da, ai înțeles corect, nu este de ajuns doar să alegi componentele care îți plac și atât, este necesar să afli dacă sunt compatibile sau nu. Dacă vrei ca calculatorul tău să lucreze cât se poate de bine, să nu aibă probleme cu răcirea sau cu transferarea de date de la un component la altul, fă bine și află despre compatibilitatea fiecărui component cu fiecare celălalt component. Din fericire, acest lucru nu este chiar atât de greu de făcut. Este doar nevoie de oleacă de timp și dorința de a căuta informații despre unul sau altul component.

spot_img