Cum să îți organizezi eficient timpul atunci când lucrezi de acasă

Pandemia a generat măsuri pe care companiile nu le mai luaseră niciodată până în acest moment. Cea mai “palpabilă” dintre acestea: munca în sistem “work from home” a angajatilor, determinată de distanțarea socială cu care suntem acum cu toții atât de obișnuiți. Lucrezi de acasă? Simți că munca din confortul propriului tău cămin nu este la fel de productivă, motiv pentru care timpii necesari rezolvării anumitor task-uri depășesc limitele orelor de muncă? Noi avem câteva soluții pentru această problemă, pe care vrem să le împărtășim cu tine în rândurile de mai jos. Să începem: 

Cu cât ești mai matinal, cu atât mai bine 

În timpul unei zile de lucru, productivitatea este ciclică, însă nu continuă. O simplă reprezentare grafică a productivității ia forma a două parabole, cele două maxime fiind: (1) în orele dimineții: 6-11 am; (2) în orele serii: 18-20. “Timpii morți” de lucru, adică cei în care productivitatea atinge minimele zilei, se regăsesc în timpul prânzului și în orele de după-amiază. 

Pornind de la aceste premise și înțelegând nevoia ta de a termina task-urile până într-un deadline de bun simț (18:00-19:00 pm), se poate observa că cel mai bun moment al zilei în care îți poți forța la maxim productivitatea este cel al orelor de dimineață. Chiar dacă trezirea pare un lucru de neconceput, te vei putea adapta rapid la noul tău program, ce poate veni cu satisfacția terminării orelor de lucru la ore din ce în ce mai rezonabile. 

Renunță la telefon, net și alte “recompense”

Dacă vrei să lucrezi într-un mod cât mai eficient (din punct de vedere al timpului), trebuie să lași deoparte tentațiile pe care le oferă rețelele de socializare și alte site-uri interesante din motorul de căutare. Motivul este unul cât se poate de simplu: creierul nostru emană niveluri uriașe de dopamină, atunci când anticipează o posibilă recompensă, ce stă ascunsă în spatele unui swipe pe Facebook. Comparativ cu recompensele instante pe care creierul le poate primi atunci când stai pe net, task-urile zilnice par a fi o muncă în zadar, de aceea, procrastinarea se instalează în rutina ta profesională, iar programul de muncă se dilată considerabil. Îți recomandăm să lași în altă cameră telefonul mobil, atât timp cât lucrezi, pentru a te putea concentra strict pe task-urile pe care le ai de îndeplinit.

Dă-i o șansă tehnicii de lucru Pomodoro

Această modalitate de lucru nu implică altceva decât utilizarea unui cronometru și o concentrare sporită din partea ta, exclusiv pe activitatea profesională pe care o ai de realizat. De aceea, considerăm că această recomandare merge mână în mână cu cele despre care am vorbit deja, așadar, planul de acțiune este următorul: setează cronometrul pentru o rundă de 25 de minute, în care să lucrezi intens. După ce timpul a expirat, alocă-ți o pauză de 5 minute, apoi ia-o de la capăt. Atunci când ai completat patru astfel de serii (muncă – pauză), îți poți aloca un timp de relaxare mai mare, de aproximativ 30 de minute. 

Iată care sunt cele mai utile metode prin care îți poți pune la punct timpii de lucru, chiar de pe o zi pe alta. Nu uita că o zi plină de productivitate începe întotdeauna cu o cafea bună, așa că intră chiar acum magazinul online kafune.ro și comandă cele mai bune sortimente, pentru dimineți pline de energie! Comanzi online iar produsele achiziționate pe magazinul kafune.ro ajung rapid exact la ușa casei tale, în cel mai scurt timp posibil!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *