Cum se pregătesc țevile înainte de sudură? Metode și beneficii

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Așa cum probabil știi deja, înainte de orice sudură a țevilor, este nevoie să treci printr-un proces de pregătire și curățare corespunzătoare a acestora, pentru a asigura cea mai bună îmbinare posibilă a sudurii. În acest articol, vei afla care sunt cele mai bune metode de pregătire ale țevilor, astfel încât să obții cel mai bun rezultat posibil. 

Metode pentru pregătirea țevilor înainte de sudură 

Șanfrenarea este procesul de formare a unui unghi între țeavă și suprafața care urmează să fie sudată. Cu alte cuvinte, prin această modalitate vei obține modificarea formei țevilor, astfel încât acestea să se potrivească mai bine. Există mai multe moduri de a ciopli țevile, câteva exemple fiind polizorul manual, taietorul cu plasmă sau un dispozitiv pentru șanfrenat țevi – pentru a alege modelul care ți se potrivește, apelează la un specialist în domeniu precum Vigra.ro, care îți poate oferi soluții și tehnologii care te vor să crești productivitatea. 

Iată trei moduri de bază pentru a pregăti țevile de sudare: 

1.Șlefuire manuala 

Este cea mai ieftină modalitate de a șlefui o țeavă și se realizează cu ajutorul unui polizor manual. Metoda are însă destule dezavantaje printre care se poate menționa faptul că este mare consumatoare de timp, discurile de șlefuit sunt costisitoare și creează multă mizerie. Mai mult decât atât, un polizor de mână este un instrument periculos și necesită maximă atenție când este folosit. 

2.Tăietor cu plasmă 

Deși produce rezultate mult mai rapide, tăietorul cu plasmă are aproximativ aceleași dezavantaje ca polizorul manual. În plus, folosirea acestei tehnici presupune abilități excelente care pot fi dezvoltate doar în timp. 

3.Mașini de șanfrenat 

Folosirea unei mașini portabile de șanfrenat este considerată o metodă sigură și oferă avantaje semnificative față de variantele anterioare. Aceasta este concepută pentru a facilita munca în ateliere și pentru cerințe de producție ridicate. Toate mașinile de șanfrenat țevi sunt disponibile cu acționare electrica sau pneumatica. Au o greutate redusă, ceea ce face ca pregătirea țevilor cu pereți grei și grosime mare a peretelui să fie mult mai ușor de făcut. Printre avantajele utilizării unei astfel de tehnici se numără siguranță, configurare ușoară și rapiditate. 

Alegerea metodei corecte de șanfrenare depinde și de factori precum calitatea de care este nevoie, timpul disponibil pentru fiecare țeavă, nivelul de calificare necesar, conectivitatea la electricitate. Dar, indiferent de cerințe, siguranța este cea care se află pe primul loc. Înainte de a decide asupra tehnicii potrivite, evaluează potențialele pericole de siguranță de la fața locului. 

De ce este preferată automatizarea șanfrenării țevilor? 

Beneficiile procesului de șanfrenare prin mașini automate depășesc cu mult pe cele ale celorlalte metode. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea: 

  • Economie de timp – mașinile de șanfrenare a țevilor lucrează mult mai rapid, astfel încât vei economisi timp prețios. 
  • Siguranță – întregul proces de tăiere se desfășoară în deplină siguranță și nu vor exista bucăți de metal care sar în diferite direcții. 
  • Facilitate în utilizare – nu necesită abilități speciale și este ușor de manevrat. 
  • Versatilitate – sunt potrivite pentru orice material. 

În concluzie, șanfrenarea este o procedură necesară înainte de sudarea țevilor iar metoda aleasă pentru realizarea acesteia depinde foarte mult de necesitați. Din fericire, există diferite opțiuni care să faciliteze munca, fiecare având avantajele și dezavantajele sale. 

Sursa foto: pexels.com

spot_imgspot_img