Cutiutele muzicale din lemn

unei cutiute muzicale

Multe persoane asociaza cutiutele muzicale cu lumea copilariei. Toti iubitorii de obiecte frumoase din lemn decorate vor fi sedusi de acestea. Cand primesti in dar o cutiuta muzicala, primesti si o valoare sentimentala si o rezonanta la mecanismul muzical pe care mestesugarii il pot restaura. Cutiuta muzicala este un obiect frumos care imbina placerea ochilor si a urechilor! 

Esente pretioase de lemn pentru decoruri fermecatoare 

Fiecare dintre cutiile muzicale create de mestesugari este acoperita cu ornamente delicate. Lemnul devine din ce in ce mai rar si pretios pentru cutiutele muzicale: pere, cires, visine, nuc, stejar, mahon, lemn de trandafir, coral, mirt, abanos etc., de culoarea sa si de particularitatea deosebita care dezvaluie modelele si incrustarile ornamentale imaginate si produse de atelierele de cutiute muzicale. De aceea, oferirea unei cutiute muzicale in dar ramane o amintire frumoasa pentru cei care o primesc.  

Decoratiunile de pe cutiutele muzicale vor conferi cutiei muzicale frumusete deplina si toata puterea sa magica. 

Oricat de perfecta ar fi din punct de vedere tehnic, doar o miscare muzicala nu este suficienta pentru a crea o cutiuta muzicala. Este necesar, de fapt, sa se construiasca o cutie pentru ea, casuta in sine, rolul sau fiind esential, atat din punct de vedere al acusticii, cat si al esteticii. 

Intretinerea si restaurarea mecanismelor 

Putem fi foarte surprinsi, urmarind o cutiuta muzicala functionand si ascultand notele sale de cristal, ca mecanismul sau poate fi la fel de delicat de fabricat. Nimic mai simplu, insa, in aparenta. Lamele flexibile dispuse intr-un pieptene si a caror numar variaza in functie de bogatia muzicala dorita, se ridica cu ace fine plantate pe un cilindru care transforma un motor cu arc mic. Nu trebuie sa fiti un fizician atestat pentru a intelege ca aceste lame, prin vibratie, dupa ce au fost ridicate de ace, dau sunete mai mult sau mai putin ascutite, in functie de lungimea si sectiunea lor. O nimica toata!!! Ati fi tentat sa spuneti. Dar ce ingeniozitate si rabdare a fost nevoie pentru a pune totul laolalta! Si chiar astazi, in ciuda dezvoltarii tehnice,  aceste mecanisme continua sa incante tinerii si batranii cu notele lor. 

O traditie veche de secole 

Aceasta traditie de confectionare a cutiutelor muzicale perpetueaza si dateaza chiar de la sfarsitul secolului XVIII. In 1796, Antoine Favre, un ceasornicar elvetian, si-a prezentat inventia in fata Comitetului mecanicii de la Geneva. Acest mic mecanism consta in actionarea unui cilindru de alama, cu varfuri, care ridica si coboara lame de otel reglate, ale caror miscari succesive produc o nota muzicala. In jurul anului 1820, sipcile segmentate au fost inlocuite cu un pieptene sau tastatura confectionate intr-o singura piesa care a crescut rezonanta intregului mecanism. Principala imbunatatire apoi experimentata de acest mecanism este introducerea amortizoarelor pentru a limita vibratiile. La inceput, aceste amortizoare au fost facute cu pene de pui. De-a lungul secolului al XIX-lea, fabricarea cutiutelor muzicale este concentrata in principal in Elvetia, dar de la inceputul acestui secol, exista si alte fabrici unde se creeaza  cutiute frumoase din lemn cu decor incrustat pentru aceste mecanisme ingenioase. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *