De ce isi fac romanii firma in Bulgaria? Este profitabil?

In conditiile in care situatia economica din Romania este din ce in ce mai incerta, o multime de antreprenori romani aleg sa isi faca firme in Bulgaria sau in alte tari membre UE. Mediul de afaceri din aceasta tara pare a fi mult mai ofertant, chiar daca din punct de vedere economic bulgarii nu stau mai bine decat romanii.

Daca esti neincrezator in ceea ce priveste infiintarea unei firme in Bulgaria, iata de ce aleg romanii aceasta tara pentru a face business.

  • Taxele sunt mult mai mici decat in Romania. Impozitul pe profit, spre exemplu, este de 10%, ceea ce reprezinta cea mai mica cota de impozitare din intreaga Europa. Daca te afli la inceput de drum, aceasta valoare poate sa fie extrem de atractiva, mai ales daca bugetul cu care incepi nu este unul tocmai mare. Impozitul pe dividende este si el unul atractiv, de doar 5%. In Romania, acesta este mult mai mare, ajungand la 16%. Pana si asigurarile sociale au o valoare mai mica, de doar 20.5%.
  • Infiintarea firmei in Bulgaria se face foarte usor. Prin angajarea unui consultant se poate obtine intr-un timp foarte scurt business-ul dorit. Costurile de infiintare sunt asemanatoare cu cele din Romania iar durata pana sa poti incepe activitate este si ea asemanatoare, chiar mai scurta.
  • Cursul euro este mereu acelasi. Unul dintre uriasele avantaje pe care le ofera Bulgaria este cursul Euro. Acesta este mereu acelasi, ceea ce ofera o stabilitate destul de mare.

Ce afaceri sunt profitabile in Bulgaria?

In general, romanii care aleg sa isi deschida un business aici mizeaza pe afaceri mici si mijlocii sau pe servicii. Saloanele de frumusete, cafenelele, atelierele de reparatii sau serviciile online sunt extrem de apreciate in zona si pot aduce venituri consistente.

Daca decizi ca este cazul sa iti faci o firma in Bulgaria este extrem de important sa te informezi inainte. Desi este o tara foarte atractiva din punct de vedere al taxelor, nu absolut toate afacerile functioneaza de la sine. Un business in tara vecina inseamna si foarte multa munca si daruire, dar si o atentie sporita la fiecare detaliu in parte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *