De la „de neînțeles”, la „complet de neînțeles”: Italia escaladează disputa verbală cu Franța privind migranții

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Piantedosi, a denunţat joi ca fiind „complet de neînţeles””decizia Parisului de a se răzbuna pe Roma, care a refuzat acostarea unei nave cu migranţi, obligând Franţa să o primească, relatează Reuters și Agerpres.

Migranti coborand de pe nava „Ocean Viking”Foto: Jeremias Gonzalez / AFP / Profimedia Images

„Reacţia Franţei la solicitarea de a primi 234 de migranţi, când Italia a primit 90.000 numai în acest an, este complet de neînţeles”, a reacţionat ministrul într-un comunicat.

Nava Ocean Viking cu 230 de migranţi la bord va fi primită vineri de Franţa în portul Toulon, în sudul ţării, şi o treime dintre pasagerii migranţi vor fi relocalizaţi în Franţa, a anunţat Parisul, care a criticat „opţiunea de neînţeles” a Italiei de a nu accepta nava umanitară.

„Vom primi această navă în mod excepţional, având în vedere cele 15 zile de aşteptare pe mare la care i-au supus pe pasageri autorităţile italiene”, a declarat joi ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin.

În semn de protest, Franţa a decis să suspende cu „efect imediat” primirea planificată pentru această vară a 3.500 de refugiaţi aflaţi în prezent în Italia.

Franţa „va trage la rândul său consecinţele” atitudinii italiene asupra celorlalte aspecte ale „relaţiei bilaterale”, a mai spus ministrul francez.

Italia acuză că este lăsată să ducă singură responsabilitatea gestionării fluxurilor de migranți

„Ce nu înţelegem este motivul pentru care Italia trebuie să accepte de bunăvoie ceea ce ceilalţi nu sunt dispuşi să accepte”, a răspuns Piantedosi în comunicatul său.

„În acest an, aproape 90.000 de persoane au debarcat în Italia. Treisprezece ţări europene s-au angajat să preia în total 8.000 de persoane, mai puţin de o zecime. Până în prezent, un total de 117 persoane au fost luate în grijă (0,13% dintre sosiri), dintre care 38 de Franţa (0,04%)”, a precizat ministrul italian.

El a denunţat dorinţa „de a impune principiul că Italia este singurul loc de sosire european posibil pentru imigranţii ilegali” şi faptul că, în ciuda afirmaţiilor de solidaritate europeană, peninsula „a înfruntat până acum singură această problemă”.

„Ţările de intrare nu pot duce singure responsabilitatea exclusivă a gestionării afluxurilor” de migranţi, a concluzionat Piantedosi.

spot_imgspot_img