Decizie importantă a Curții Europene de Justiție pe GDPR: Germania trebuie să revizuiască legislaţia care permite păstrarea datelor personale

0
1

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis marţi că legislaţia din Germania care prevede conservarea preventivă “generalizată şi nediferenţiată” a datelor personale încalcă dreptul european, o hotărâre care va determina Berlinul să îşi revizuiască măsura, scrie AFP.

Decizie a CJUEFoto: Torsten Sukrow/SULUPRESS.DE / AFP / Profimedia

Dreptul UE le permite statelor membre să le ceară operatorilor de telefonie să păstreze date legate de trafic şi de localizarea unor persoane private în cazul “unei ameninţări grave pentru securitatea naţională” şi doar “pentru o perioadă temporară, limitată la strictul necesar”, se arată în decizia CJUE.

O astfel de măsură va trebui supervizată de un tribunal sau de o instanţă independentă, a adăugat Curtea.

De asemenea, statele mai pot, în astfel de cazuri de ameninţare gravă actuală sau previzibilă, să prevadă o păstrare generalizată şi nediferenţiată a unor adrese IP, tot pentru o perioadă limitată în timp.

Ce prevede legea în Germania

Textul de lege actual din Germania, care datează din 2015 şi a cărui aplicare este suspendată de mai mulţi ani, prevede posibilitatea de a-i obliga pe operatorii telefonici să păstreze timp de mai multe luni datele clienţilor lor (cum ar fi apelurile telefonice, email-urile sau mesajele text) şi, dacă este nevoie, să le preda autorităţilor.

Obiectivul declarat este de a lupta mai eficient împotriva terorismului sau a grupărilor criminale, în special de extremă-dreapta.

Operatorul Deutsche Telekom şi furnizorul de servicii de internet SpaceNet au contestat în faţa justiţiei germane obligaţia de a se supune cerinţei, iar Curtea Administrativă Federală din Germania a cerut CJUE să stabilească dacă acest text de lege respectă sau nu dreptul european.

“O zi bună pentru drepturile cetăţenilor”

Răspunsul negativ al Curţii ar trebui să accelereze punerea în conformitate a legii, o intenţie exprimată deja de mai multe ori de Verzi şi de partidul liberal FDP, ambele membre ale coaliţiei conduse de cancelarul social-democrat Olaf Scholz.

Ministrul liberal al Justiţiei, Marco Buschmann, a salutat marţi decizia, spunând că este “o zi bună pentru drepturile cetăţenilor”. “Acum vom elimina rapid şi definitiv legea privind conservarea fără motiv a datelor”, a scris el pe Twitter.

Conservarea datelor este un subiect extrem de sensibil în Germania, a cărei populaţie s-a confruntat cu o supraveghere în masă de către stat atât în timpul nazismului, cât şi în fosta Germania de Est comunistă.

De aceea, protejarea libertăţilor fundamentale, în special a vieţii private, este strict apărată de Constituţia germană. (Sursa: AFP/Agerpres)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here