Deficit bugetar de aproape 9,8% din PIB în 2020. A depășit 100 miliarde lei/ Ministerul se aștepta la 9,1% după cea de-a treia rectificare – Finante & Banci

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

România a înregistra un deficit bugetar de 9,79% din PIB în 2020, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, dublu față de 2019. De precizat că valoarea ca procent din PIB reprezintă estimare, deoarece încă nu au sosit datele trimestrul IV de la Institutul Național de Statistică (INS). Valoarea deficitului a ajuns la 101,9 miliarde lei.

Deficitul este mai mare decât cel estimat la cea de-a treia rectificare bugetară din noiembrie. Atunci autoritățile se așteptau la 9,1% din PIB în 2020.

„Sume în valoare de 46,31 mld lei (4,45% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, spune Ministerul Finanțelor.

Potrivit instituției, creșterea deficitului bugetar aferent anului 2020, comparativ cu anul 2019, este explicată, pe partea venituri:

  • de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie – decembrie datorită crizei, precum și ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (18,12 mld lei),
  • de creșterea cu 2,72 mld lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ianuarie-decembrie 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat,
  • de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,9 mld lei.

Pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 9,5 mld lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 15,07 miliarde lei.

„Pentru combaterea efectelor economice negative generate de pandemia COVID19, au fost aprobate o serie de programe guvernamentale de sprijin pentru susținerea activității IMM-urilor și a companiilor mari și întreprinderilor mici și mijlocii cu cifra de afaceri peste 20 milioane lei prin intermediul garanțiilor de stat, pentru în anul 2020 s-au
acordat garanții în valoare de 12,48 mld lei (1,20% din PIB)”, spune Ministerul Finanțelor.

Stire in curs de actualizare

spot_imgspot_img