Descoperiti cu mgmenergo.com de ce sa investiti intr-un invertor Enel

Exista multe motive pentru care trebuie sa luati in considerare energia verde. Soarta planetei este cu siguranta unul dintre primele motive, insa independenta energetica este cu sigurnata pe locul doi. Multe persoane isi doresc sa detina un control mai mare asupra independentei energetice, mai ales daca sunt legati la reteua de curent. Chair daca se opteaza pentru un sistem on grid, exista solutii care pot avantaja utilizatorul pe termen lung. Folosind un invertor Enel daca distribuitorul se intampla sa fie Enel, consumatorul beenficiaza de un randamant de enrgie mare si de facturi mai mici.

Majoritatea sistemelor solare instalate astazi sunt conectate la reteaua electrica nationala. Si asta din motive intemeiate. Reteaua electrica poate fi considerata o baterie enorma si foarte ieftina. Cand sistemul  de energie solara genereaza mai mult decat poate folosi casa , reteaua va va prelua excesul de electricitate. Cand aveti nevoie de mai multa energie electrica decat pot genera panourile solare, reteaua va va completa cu toata energia de care aveti nevoie.

Sistemele solare conectate la retea au nevoie de invertoare de legatura. Acestea sunt invertoare solare speciale care se vor sincroniza cu reteaua electrica. Ei produc energie electrica de 240 V AC ) compatibila cu reteaua din tensiunea DC pe care o produc panourile dumneavoastra. Electricitatea de la un invertor de legatura la retea nu se distinge de electricitatea retelei.

Un invertor on grid completeaza puterea retelei de utilitati cu energie solara. Pentru a realiza acest lucru, electricitatea produsa de panourile solare este convertita din curent continuu (DC) in curent alternativ (AC) de catre invertorul de legatura.

Invertorul sincronizeaza apoi cele doua surse de alimentare si suplimenteaza reteaua cu energia solara. Avantajul acestui sistem este ca va puteti reduce drastic factura de utilitati prin intermediul energiei solare.

Din pacate, acest tip de sistem nu functioneaza daca nu are retea electrica cu care sa se sincronizeze si, prin urmare, nu poate fi folosit ca sistem de rezerva. Daca doriti sa reduceti costurile si sa aveti o optiune de rezerva, trebuie sa aruncati o privire la invertoarele solare hibride aici.

Un punct important de luat in considerare atunci cand cumparati o solutie solara conectata la retea sau in retea este daca este posibila alimentarea cu energie electrica inapoi in retea (legal). Daca aceasta este o optiune, puteti beneficia de economii suplimentare prin furnizarea de energie in exces la reteaua de utilitati si primirea creditelor de la furnizorul de utilitati. Daca acest lucru nu este posibil in zona, atunci ar trebui sa va asigurati ca achizitionati un invertor on grid cu controale de export care va permit sa dezactivati feedback-ul in retea.

Acest sistem este ideal pentru companiile care folosesc cea mai mare parte a energiei electrice in timpul zilei. Sistemul permite consumul de auto-utilizare atunci cand utilizati cea mai mare parte a energiei electrice.

Un invertor de legatura cu retea produce electricitate AC cu unda sinusoiala care se potriveste exact cu tensiunea si frecventa retelei. Stiati ca tensiunea si frecventa retelei variaza considerabil de la o zi la alta? Aceasta inseamna ca invertorul  de legatura la retea trebuie sa monitorizeze frecventa si tensiunea retelei reale si apoi sa isi ajusteze iesirea pentru a se potrivi cu forma de unda imperfecta a retelei la un moment dat.

Acest lucru permite invertorului sa alimenteze electricitate inapoi in retea, care se potriveste exact cu energia electrica livrata de utilitati.

Ce determina oprirea unui invertor on grid?

Majoritatea invertoarelor de legatura la retea se vor opri daca reteaua scade si, de asemenea, se vor inchide daca frecventa sau tensiunea retelei devin prea mari sau prea scazute, astfel incat sa fie in afara limitelor de functionare ale invertorului.

Este mult mai probabil sa se intample asta daca locuiti aproape de capatul unei linii de transport sau langa o fabrica care consuma multa energie electrica si nu a investit in echipamente bune de corectie a factorului de putere.

Daca se intampla acest lucru, invertorul poate, in functie de model, fie sa se reporneasca automat cand calitatea energiei se imbunatateste, fie, daca este un invertor cu adevarat ieftin si neplacut, sa necesite o repornire manuala.

Unde in puteti instala un invertor on grid?

Fiecare invertor conectat la retea pe care il puteti cumpara va avea un rating de protectie la intrare (IP).

Acest numar va spune cat de bine este sigilat invertorul si unde poate fi instalat:

IP21 – Numai pentru utilizare in interior;

IP42 – poate fi instalat in exterior, dar trebuie acoperit si inchis;

IP65 – poate fi instalat in exterior, neacoperit.

Cel mai bun loc pentru a va pune invertorul este intr-un garaj racoros. Cel mai rau loc pentru a instala un invertor solar este in lumina directa a soarelui, deoarece temperaturile ridicate vor reduce considerabil durata de viata a invertorului si, de asemenea, vor reduce eficienta acestuia.

In mod ideal, invertorul legat la retea va fi cat mai aproape posibil de cutia contorului, dar prioritatea  ar trebui sa fie intotdeauna sa il aveti intr-un loc racoros. Daca asta inseamna ca invertorul este departe de contor, atunci asa sa fie. Trebuie doar sa va asigurati ca instalatorul foloseste un cablu extra gros pentru a conecta invertorul la retea. Cu cat cablul este mai gros, cu atat rezistenta este mai mica si pierderile de putere sunt mai mici. Daca invertorul de legatura la retea este la mai mult de cativa metri distanta de contorul de energie electrica, atunci insistati asupra unei dimensiuni a cablului care reduce pierderile de putere in cablul de curent alternativ la mai putin de 1%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *