Designul interior – între trecut și prezent

design interior Timișoara

Designul interior este definit ca arta și știința îmbunătățirii interiorului unui spațiu pentru a crea un mediu lustruit și mai plăcut din punct de vedere estetic. Un designer de interior este cineva instruit să execute planuri, să cerceteze, să coordoneze și să gestioneze proiecte decorative cu autoritate. Profesia de design interior este variată și include planificarea spațiului, dezvoltarea conceptuală, inspecțiile șantierului, programarea, cercetarea, comunicarea cu clienții, managementul proiectelor și construcțiilor și, desigur, executarea proiectului dorit.

design interior Timișoara

Înainte ca profesia să crească, designul interior a intrat instinctiv pentru a se coordona strict cu arhitectura clădirilor. Profesia de design interior a venit odată cu ascensiunea societății de clasă mijlocie și arhitectura complicată care a devenit populară în timpul revoluției industriale.

Încă din India antică, arhitecții obișnuiau să se dubleze ca designeri de interior pentru a-și dezvolta pe deplin viziunea completă.

În Egiptul antic, „casele sufletului” sau modelele de case erau înzestrate în morminte ca vase pentru ofrande alimentare. Din aceste bibelouri evocatoare, este posibil să se descifreze indicii despre designul interior al diferitelor reședințe din mai multe dinastii egiptene, inclusiv actualizări ale ventilației, porticelor, coloanelor, logiilor, ferestrelor și ușilor.

design interior Timișoara

De-a lungul secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea și până în prima parte a secolului al XIX-lea, amenajarea interioară a fost o preocupare exclusivă relegată gospodarului sau unui tapițer sau meșter profesionist care ar putea sfătui în siguranță pe baza ochiului artistic designul interior al unei case. De altfel, arhitecții apelau și la meșteri și artizani pentru a crea  un design interior pentru clădirile lor.

Civilizațiile romane și grecești au avansat arta egipteană de design interior prin invenția lor de clădiri publice cu acoperiș cu cupolă. Pentru casele lor, mobilierul grecesc elaborat din lemn avea un decor complicat de fildeș și argint, în timp ce romanii se concentrau pe frumusețe și confort, ambele interioare ale civilizațiilor concepute pentru a reflecta bogăția și statutul social și politic.

Mobilierul roman era adesea realizat din piatră, marmură, lemn sau bronz și se făcea confortabil prin perne și tapiserii expresive. Pentru a-și ridica casele, atât romanii, cât și grecii au adus vaze și au creat pardoseli de mozaic fascinante, precum și picturi de perete și fresce pentru a-și face spațiile unice pentru ei.

design interior Timișoara

După Evul Întunecat, europenii au fost din nou inspirați să introducă culoare și ornamentele decorative în casele lor. În secolul al XII-lea, stilul gotic întunecat romantic a fost creat pentru a utiliza cât mai bine lumina naturală și interioarele deschise proaspăt populare.

La începutul secolului al XX-lea a apărut mișcarea modernistă, care a fost o reacție la excesivitatea trecutului. Cele două stiluri cele mai distincte din această epocă au fost Art Deco și Modernism, care puneau accent pe liniile curate, simplitatea formei și utilizarea materialelor moderne, cum ar fi cromul, lacul și lemnele incrustate.

Interiorul de astăzi poate fi cel mai bine descris ca fiind de tranziție și contemporan, în care desenele se inspiră din diferite epoci, arhitectură, artă și călătorii. Dacă și tu îți dorești să îți decorezi casa sau apartamentul într-un anumit stil de design interior cel mai bine este să apelezi la o firmă de design interior Timișoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *