Despre sfatul ambasadorului rus la Sofia – cu ce să nu se joace Bulgaria – International

Restul a fost spus de multe ori, inclusiv accentul pus pe „istoria comună” (partea convenabilă pentru Rusia din aceasta) și „diplomația populară” în relațiile bilaterale, ca contrabalansare a acțiunilor guvernelor din Bulgaria, care, într-un fel, servesc interese străine şi își înşeală proprii alegători în politica faţă de Rusia.
Poziția ei nu este originală, ci reproduce ceea ce a spus Kremlinul și, foarte recent, ministrul de externe Serghei Lavrov. Într-un interviu acordat mai multor ziare și posturi de radio, săptămâna trecută, ministrul rus de externe a spus că analizează „ce se află în spatele acțiunilor anglo-saxone”.
“Și principalul obiectiv al Washingtonului în cazul de față nu este deloc soarta Ucrainei. Este important pentru ei să escaladeze tensiunile în jurul Federației Ruse, pentru a pune capăt acestui subiect și pentru a se ocupa de China, așa cum scriu politologii americani”, a explicat, Lavrov, la 28 ianuarie.
Pentru că aceste arme – puteți fi siguri – vor ajunge în direcții diferite”, a spus Mitrofanova în interviul pentru Nova Tv. „Arma mortală” despre care vorbește ea este în primul rând de apărare – antitanc și antiaeriană (nu este cunoscut faptul că separatisții din Donbas au aviație și nu ar trebui să-și facă griji, dar de ce au vehicule blindate și cine le întreține și le antrenează echipajele este o chestiune separată).
O mare parte din unitățile care există acolo sunt foste batalioane de voluntari, actualele batalioane de apărare teritorială, unități de rezistență a poporului. Li se oferă deja sisteme de rachete antiaeriene – aceasta este o informație care circulă mult în mass-media”.
Eu văd asta ca pe o amenințare serioasă”, a spus ambasadorul Mitrofanova în interviu amimtit. Concluzia logică din aceasta este că Ucraina – și în particular guvernul președintelui Zelenski – nici măcar nu-și controlează forțele armate, așa că la ce altceva ne putem aștepta de la ei. Care este combinat cu un apel de implementare a acordurilor de la Minsk, adică Statele Unite să le ordone să facă acest lucru.
Acordurile de la Minsk și „republicile” în Ucraina
Scopul lor final – stabilirea unui statut special în aceste teritorii din Ucraina – astăzi pare aproape de neatins, așa cum a fost stipulat în 2014-2015.
Nu există astfel de „republici”, nici măcar Rusia nu le-a recunoscut.
.. cu condiția ca Articolul 11 să fie îndeplinit – în consultări și în coordonare cu reprezentanții diferitelor raioane din Donețk și Lugansk în cadrul Grupului de contact tripartit”.
Condițiile prevăzute la Articolul 11 trebuie să fie de așa natură încât punerea lor în aplicare să poată dura ani. Între timp, Articolul 11 invocat prevede că autoritățile locale din Donbas, alese în situația descrisă „vor participa la numirea șefilor autorităților de urmărire penală și judiciară” din acel teritoriu. „Singura modalitate de a rezolva problema în Ucraina este implementarea acordurilor de la Minsk, care determină statutul acestor republici”, a spus Mitrofanova în interviu.
Reamintind că acestea nu sunt niciun fel de republici și că parlamentul rus are o propunere de a le recunoaște ca atare de către Rusia, ea a spus: “Și pentru noi acesta este teritoriul Ucrainei. Dar deocamdată această variantă este pe ultimul loc”.
După războiul din 2008, Rusia le-a recunoscut ca republici independente și, de fapt, sunt complet dependente – economic și ca securitate – de Moscova. În ultimii aproape 14 ani le-a recunoscut doar Nicaragua (vechea cunoștință rusă comandante Daniel Ortega), Siria, Venezuela, Nauru (câteva luni mai târziu a cerut 50 de milioane de dolari Rusiei pentru „programe sociale”) și, pentru scurt timp, statul polinezian Tuvalu.
Adevărul este că atâta timp cât există Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk, Crimeea ocupată, Abhazia și Osetia de Sud, Ucraina și Georgia nu au nicio șansă de a fi admise în NATO.
„NATO ostil” și două probleme pentru Bulgaria
România este afectată într-o anumită măsură, fără îndoială. Despre asta este vorba, nu despre ieșirea Bulgariei din NATO, și a României din NATO. Acesta este un drept suveran”, a mai spus Mitrofanova. Această poziție este problematică din cel puțin două motive. Primul este că se ignoră reacția MAE bulgar.
Aceasta reiese din Tratatul de la Washington de înființare a NATO, care a fost ratificat de toate statele membre. Tratatul de la Washington nu prevede o „a doua categorie” de state membre, cărora apărarea colectivă ar trebui să li se aplice selectiv sau într-o măsură limitată.
În acest context, conform Deciziei nr. 1 a Curții Constituționale a Bulgariei din 4 februarie 2003, „trupele unei alianțe politice sau militare a statelor membre ale acelei alianțe, sau ale alianței de state în conformitate cu un tratat internațional cu caracter politic și militar pentru Bulgaria, ratificat, promulgat și intrat în vigoare, nu sunt trupe străine în sensul articolului 84, pct. 11 din Constituție, dacă trecerea sau staționarea lor pe teritoriul Bulgariei are legătură cu îndeplinirea obligațiilor aliaților”.
” Al doilea motiv este fraza „pentru că acum nu există nici baze, nici arme strategice”. Ceea ce sugerează că Bulgaria ar trebui să fie atentă la ceea ce decide în viitor. Și întinde o capcană pentru fiecare guvern și parlament – chiar dacă există argumente raționale pentru a nu deschide „baze NATO”, acestea vor arăta întotdeauna și ca o cedare pentru Rusia.
Liderul formațiunii Vâzrajdane a cerut în Parlament, în urmă cu câteva săptămâni, înlăturarea acestor „baze de ocupație umilitoare” ale SUA.
Analiză Dnevnik (preluare Rador)