workstation-sau-calculator

Cu siguranţă, cei ce stăpânesc  fără probleme ambii termeni s-au întrebat ce să aleagă dintre un workstation şi un desktop. Însă, o masă importantă de oameni nu stăpânesc termenul de workstation şi nu ştiu să facă diferenţa dintre cele două.

Astfel, mai jos urmează a afla care e diferenţa dintre un workstation şi un dekstop şi totodată vei afla când să alegi un workstation şi când un calculator.

Ce reprezintă termenii?

Pentru cei ce încă nu sunt familiari cu termenii, probabil că o explicaţie  mai în amănunt ar fi un punct de unde sa începem acest articol.

Pentru început, un desktop PC reprezintă calculatorul în sine, calculator conectat la rândul sau la mouse, tastatură şi monitor. Calculatoarele refurbished sau noi, se axează de obicei pe alegerea unui procesor Intel sau AMD dintr-o gamă de mijloc, iar cele mai multe PC-uri au la bază sistemul de operare Windows. Desigur, există şi PC-uri ce folosesc Mac OS. Acestea sunt în special pentru uzul normal, de zi cu zi, fără a avea aşteptări la cine ştie ce performanţă sau rularea diferitelor programe de editare.

Un Workstation reprezintă un calculator ceva mai special, un calculator realizat pentru a rula fel de fel de programe, aplicaţii tehnice, ce suprasolicită calculatorul. Pe lângă termenul de “workstation”, în limba noastră  termenii potriviţi ar fi de staţie de lucru sau staţie grafică.

La rândul lor, staţiile de lucru sunt împărţite în: workstation portabile şi fixe. Acestea din urmă se aseamană cu un desktop, însă cu o putere mult mai mare. În special, workstation-urile sunt utilizate de către programatori, designeri, arhitecti, creatori de foto/video la nivel profesionist, cât şi la alte activităţi ce presupun folosirea unor aplicaţii ce suprasolicită calculatorul.

Diferenţe între un Workstation şi un Desktop

Aşa cum am specificat încă din introducerea acestui articol, îţi vom prezenta majoritatea diferenţelor dintre un workstation şi un desktop

Una din diferenţele majore este reprezentată de preţ. Un desktop PC îl poţi găsi la orice preţ, în funcţie de specificaţiile tehnice ce se pot întâlni pe acel PC, putând începe de la câteva sute de lei, la câteva zeci de mii de lei.

Un workstation nu îl vei găsi niciodată la o sumă prea mică de bani, de ordinul sutelor de lei. Un workstation cu cele mai înalte configuraţii tehnice ar putea ajunge şi la peste 10.000 de lei.

O a doua diferenţă şi probabil cea mai importantă, este reprezentată de performanţă! Un desktop poate rula fără probleme browser-ul, rularea anumitor jocuri, scrierea de texte, vizionarea de conţinut video, etc. Pe când, o staţie de lucru nu se poate compara din acest punct de vedere cu un PC.

De ce? Pentru că acestea sunt special concepute pentru rularea aplicaţiilor ce necesită resurse foarte mari. Vorbim de aplicaţii precum cele de animaţie 2D sau chiar 4D, randări video sau foto, cât şi diferite aplicaţii pentru a crea şi edita conţinut.

Cea de-a treia diferenţă dintre un Workstation şi un Desktop PC e reprezentată de durabilitate.

O astfel de staţie grafică are specificaţiile tehnice, de la memoria RAM şi până la procesor şi memoria internă să reziste suprasolicitării şi să poată rezista fără probleme o zi întreagă la utilizare intensă.

Deseori, aceste statii de lucru sunt lăsate la lucru şi peste noapte la cele mai înalte capacităţi, pentru a putea preluca anumite animaţii.

Pe când un PC nu are nici pe departe componentele pregătite pentru suprasolicitare.

Aşadar, mai sus aţi putut observa câteva diferenţe  majorite între un desktop PC clasic, oarecare şi un workstation pregătit pentru acţiuni suprasolicitante şi nu numai. În funcţie de nevoile pe care le ai, te poţi orienta spre una din cele două variante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *