Diferențele dintre culorile acrilice, tempera și guașe

Cele mai des utilizate culori pentru pictură sunt cele acrilice, culorile tempera și guașele. Mulți le confundă adesea, considerând că nu este vorba decât despre denumiri diferite pentru aceleași produse. Însă aceste trei categorii de culori funcționează diferit, așadar, ne dorim să le explicăm astăzi pasionaților de pictură care sunt principalele diferențee dintre culorile acrilice, culorile tempera și guașe: 

Culori pentru pictură: Acrilicele 

Reprezintă o categorie de culori pentru pictură relativ nouă. În componența acrilicelor regăsim două componente de bază: pigmentul și o substanță chimică sintetică, denumită liant acrilic. Cel din urmă determină și tipul de produs obținut la final, așadar, putem discuta despre existența a 3 subcategorii de culori acrilice pentru pictură (din punct de vedere al rezultatului obținut după uscarea vopselei pe suprafața de lucru): acrilicele mate, acrilicele satinate și acrilicele lucioase. 

Cum se comportă culorile acrilice?

Aceste culori descriu o caracteristică extrem de importantă, ce le diferențiază de guașe și culorile tempera: sunt insolubile în apă după uscare. Această funcție le transformă în produse deosebit de practice, raportându-ne la diferitele suprafețe de lucru pe care pot fi aplicate. Mai mult decât atât, pelicula finală se poate lăcui cu lac pe bază de apă sau cu lac acrilic, deoarece textura sa este ușor lipicioasă. 

Ce avantaje oferă culorile acrilice?

 • Culorile acrilice nu capătă o tentă gălbuie, odată cu trecerea timpului; 
 • Culorile acrilice garantează un timp de uscare mult mai bun; 
 • Culorile acrilice nu au în componența lor aditivi toxici; 
 • Culorile acrilice pot fi aplicate pe o listă extinsă de suprafețe cu texturi diferite: hârtie, lemn, piatră, lut și chiar sticlă. 

Recomandări pentru pictura cu ajutorul culorilor acrilice: pensulele utilizate trebuie spălate imediat după utilizare. În caz contrar, din cauza timpului de uscare foarte bun, vopseaua se va usca pe vârfurile acestora, iar pensulele pot fi astfel compromise. 

Culori pentru pictură: Tempera 

Chiar dacă poate părea un termen ușor de asociat cu dezvoltarea ultimelor decenii a industriei produselor pentru pictură, culorile tempera sunt cele mai vechi dintre cele 3 categorii de culori analizate astăzi. Chiar dacă acum nu mai sunt la fel de populare ca în trecut, culorile tempera au reprezentat prima opțiune în privința realizării icoanelor bizantine. 

Cum se comportă culorile tempera? 

Culorile tempera pentru pictură se usucă foarte repede. Modul ideal pentru aplicarea culorilor tempera pe suprafața de lucru este in straturi subțiri, transparente sau opace. După uscarea culorilor tempera, vopseaua nu are un caracter lucios, iar nuanțele nu sunt vii (așa cum putem observa în cazul culorilor acrilice). 

Ce avantaje oferă culorile tempera? 

 • Culorile tempera își păstrează nuanța inițială și nu se îngălbenesc; 
 • Culorile tempera reprezintă o alternativă inspirată pentru pictura pe sticlă. 

Recomandări pentru pictura cu ajutorul culorilor tempera: acestea se usucă pe paletă foarte repede, așadar, pe măsură ce pictezi cu tempera, adaugă din când în când și puțină apă deasupra lor. Dacă vopseaua a apucat să se usuce pe paletă, cantitatea respectivă de culoare nu va mai putea fi utilizată. 

Culori pentru pictură: Guașele 

Pictura in guase reprezintă o tehnică foarte convenabilă, din punct de vedere al costurilor de achiziție pentru instrumentele de lucru. Utilizează apa ca diluant și se curăță foarte ușor, fiind recomandate celor care experimentează primii pași în pictură. Guașele permit aplicarea culorilor deschise peste baze mai închise de culoare, aplicate în prealabil pe suprafața de lucru. Spre deosebire de culorile tempera, guașele propun nuanțe ce își păstrează intactă saturația cromatică. 

Cum se comportă guașele?

Spre deosebire de acrilice și tempera, guașele sunt mult mai opace. La fel ca produsele tempera, guașele sunt culori pentru pictură solubile în apă, caracteristică ce le permite pictorilor să intervină asupra lucrării, ștergând anumite porțiuni și corectând ulterior. 

Ce avantaje oferă guașele?

 • Guașele se păstrează vii după uscare; 
 • Guașele permit tehnica de lucru “strat peste strat”. 

În final, nu rămâne decât să tragem câteva concluzii, pentru a ști ce culori pentru pictură sa îți cumperi, în funcție de experiență și de vârstă: 

 • Adulții pot alege varianta culorilor acrilice, fiind produse cât se poate versatile, dar cu un preț pe măsura rezultatelor oferite; 
 • Cei care nu vor să investească foarte mulți bani pe culori, pot alege guașele; 
 • În cazul culorilor acrilice, acestea pot fi recomandate celor care și-au găsit adevărata pasiune în pictura pe sticlă. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *