5 criterii de care sa tii cont cand construiesti gardul

Construirea unui gard reprezinta mai inainte de orice o delimitare in spatiu a unei proprietati, astfel incat aceasta sa fie separata de celelalte. Gardul tine departe animalele sau alte persoane straine, insa pentru aceasta este necesar ca la nivel de construire a gardului, acesta sa raspunda unor cerinte. Iata cateva criterii pe care ar fi bine sa le ai in vedere atunci cand vrei sa iti construiesti gardul. 

Foloseste stalpi de gard din materiale rezistente

Stalpii de gard sunt foarte importanti deoarece ei asigura stabilitatea gardului prin rigidizarea acestuia. Stalpii reprezinta structuri ingropate si din acest motiv va creste presiunea pe inaltimea acestuia, asa ca materialele din care sunt realizati acestia devine foarte important. In functie de specificatiile proiectului poti alege stalpi de gard zincati, cu sectiune rectangulara sau rotundă, astfel încât nu doar considerentele tehnice sa fie indeplinite, ci si cele estetice.

Dispune in mod corect stalpii de sustinere

Dimensionarea corecta a gardului nu presupune doar masurarea suprafetei pe care o ai de imprejmuit. Pentru ca gardul sa fie eficient si rezistent, vei avea nevoie si de un calcul al numarului de stalpi, dar si al dispunerii acestora in teren. Daca vei alege o distanta prea mare intre stalpi, acesta va prezenta riscul flambarii, al colapsului cauzat de sustinerea ineficienta. Pe de alta parte, alegea unui numar mare de stalpi si dispunerea prea apropiata va duce la costuri foarte mari si la o suplimentare inutila. Echilibrul alegerii numarului de stalpi sta tocmai in proiectare, deoarece acolo se poate calcula incarcarea in ipoteza cea mai defavorabila, raportata la suprafata gardului, pentru a vedea care este numarul de stalpi necesari sa sustina gardul dorit.

Alegerea contravantuirilor

Contravantuirile reprezinta de fapt elemente de sprijin ce au rolul de a veni in ajutorul stalpului, preluand din incarcari. Practic, daca gardul sub greutatea proprie ar incepe sa se incline, contravantuirea are exact rolul de a aplica o forta egala cu cea de impingere, astfel incat efortul sa fie echilibrat. Din fericire nu va fi necesar sa cauti contravantuiri separate, care sa se potriveasca stalpilor alesi, deoarece exista variante de stalpi zincati cu contravanturi care sunt creati exact pentru astfel de situatii. 

Alege corect materialele din care vei realiza gardul

Fie ca alegi tabla zincata, lemnul sau orice alt material, acesta va trebui sa treaca printr-un proces de analiza amanuntita. Comportarea in timp a materialelor ne poate influenta deciziile, iar din acest motiv este important sa te documentezi, pentru a te asigura ca faci alegerea corecta. Practic fiecare tip de material are avantaje notabile, insa in anumite situatii tocmai caracteristicile distinctive pot face diferenta. 

Incastreaza stalpii in pamant

De regula, pentru a oferi un plus de stabilitate gardului, este necesar ca stalpii sa fie incastrati in beton si mai apoi ingropati in sol. Acest lucru asigura stabilitatea stalpilor, iar acest lucru este foarte important deoarece stalpii, alaturi de elementele longitudinale de sustinere creaza scheletul gardului, asadar structura de rezistenta. Asa cum este logic, aceasta trebuie sa fie bine inradacinata, pentru a nu exista riscul ca in timp, sub efortul de forfecare al pamantului, gardul sa colapseze.

Detaliile tehnice pot fi uneori coplesitoare, insa aceste lucruri nu ar trebui sa ne sperie ci sa ne faca sa intelegem ca alegand etapele corecte de realizare a gardurilor, dar si materialele potrivite, vom realiza o lucrare calitativa, durabila si estetica. La nevoie este firesc sa ceri ajutor sau sa te documentezi, iar acest lucru nu va face altceva decat sa asigure rezistenta lucrarii, tocmai pentru ca tu stii ca ai ales cele mai bune solutii pentru imprejmuirea proprietatii tale. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *