Deși oficial în București există doar 363 de clădiri încadrate în așa-numita „clasă 1 de risc seismic”, corespunzătoare infamei „buline roșii”, în realitate numărul imobilelor din Capitală care riscă, în caz de cutremur, să se prăbușească ori să sufere grave avarii structurale, este mult mai mare.
În București există peste 1.600 de „clădiri-fantomă”, neîncadrate în clase de risc seismic corespunzătoareFoto: Captură dupacutremur.ro
Mai exact, pe lista imobilelor „sensibile” din Capitală există, în plus, un număr de 1.600 de clădiri încadrate în așa-numita categorie „Urgențe”. Indicativul „urgență” a fost aplicat în urma unor expertize tehnice făcute în anii 1990.
Conform unui inginer structurist consultat de Digi24.ro, marea majoritate a acestor clădiri ar intra acum automat în „clasa 1 risc seismic”, dacă ar fi re-expertizate. Lucru pe care autoritățile nu se prea grăbesc să-l facă: în ultimii 25 de ani, primăria a reexpertizat doar 476 de astfel de clădiri: 347 au fost trecute în „clasa 1”, iar 107 în „clasa 2”.
În prezent, reexpertizarea tehnică a acestor blocuri este lăsată la dispoziția asociațiilor de locatari. Astfel, în acest moment, în București au rămas peste 1.600 de „blocuri-fantomă”: ele nu sunt reîncadrate în clase de risc seismic corespunzătoare deși, dacă acest lucru s-ar face, există mari șanse ca respectivele clădiri să intre în categoria „bulinei roșii”.