Digi24: O navă medievală în stare aproape perfectă a fost găsită pe fundul celui mai mare lac din Norvegia

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Pe fundul celui mai mare lac din Norvegia, Mjøsa, se află o epavă veche de sute de ani în stare aproape perfectă, informează CNN. Vasul înțepenit în timp stă mărturie a unui moment din istoria maritimă a lacului și cercetătorii estimează că s-ar fi scufundat cândva între anii 1300 și 1800.

NavaFoto: Norwegian Defence Research Establishment

Norwegian Defence Research Establishment (FFI), principala instituție norvegiană de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, a condus misiunea la doi ani după numeroase scanări ale lacului cu vehicule robotizate în zone unde s-au aruncat cantități mari de muniție. Lacul este o sursă de apă potabilă pentru 100.000 de oameni în Norvegia, drept urmare muniția abandonată în lac prezenta un risc de sănătate pentru populație.

Epava a fost descoperită în timpul scanărilor lacului. „Mă așteptam să găsim epave în timp ce cartografiam fundul lacului căutând muniție și așa s-a întâmplat”, a declarat Øyvind Ødegård, cercetător la Universitatea Norvegiană de Științe și Tehnologie și principalul anchetator al misiunii. „Șansele statistice să găsim epave bine conservate erau considerate destul de mari”.

Citește mai mult pe Digi24.ro

spot_imgspot_img