Directorul agenţiei de informaţii admite că viaţa lui nu este ca cea al lui James Bond

Agenţia americană de informaţii a lansat “The Langley Files”, un program care spune că munca spionilor nu este precum cea prezentată în cinematografe.

Directorul CIA, Bill BurnsFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Directorul CIA, Bill Burns, vrea să demistifice munca spionilor: în primul podcast produs vreodată de agenţia americană de informaţii, Burns asigură că viaţa lui nu are nimic de-a face cu cea a lui James Bond şi dezvăluie că el conduce foarte prudent o maşină veche, scrie news.ro.

Filmele de succes prezintă “o lume de eroi care conduc maşini luxoase cu viteză mare, dezamorsează bombele şi rezolvă de unul singur crizele globale în fiecare zi”, spune el. “Pot să vă spun că este o sursă de distracţie constantă pentru soţia mea şi fiicele mele”, adaugă el. “Mă simt cel mai confortabil conducând Subaru-ul meu 2013 în limitele de viteză şi, pentru mine, apogeul tehnologiei este atunci când reuşesc să fac să meargă telecomanda (de la televizor) acasă”, afirmă Burns.

William Burns, un fost diplomat în vârstă de 66 de ani, care conduce CIA din 2021, a făcut aceste remarci în prima ediţie a podcastului The Langley Files, pe care agenţia de informaţii l-a lansat în 22 septembrie. Directorul CIA indică faptul că, deşi agenţia trimite mulţi agenţi în misiuni clandestine în lume, aceştia nu operează singuri aşa cum fac James Bond, Jason Bourne sau Jack Ryan în filme.

“Adevărul este că munca asta este un sport de echipă. Este o muncă grea în colectiv şi în care împarţi riscurile”, explică el, înainte de a remarca că aceasta nu implică doar agenţi de teren, ci şi oameni de ştiinţă, informaticieni şi analişti care lucrează în birouri.

Printre succesele CIA, el citează eliminarea în iulie a liderului al-Qaeda Ayman al-Zawahiri la Kabul şi dezvăluirile SUA despre intenţiile Rusiei înainte de invadarea Ucrainei în februarie.

“Succesele noastre sunt adesea ascunse, eşecurile noastre sunt adesea vizibile, iar sacrificiile noastre sunt adesea nerecunoscute. Dar este destinul nostru să păstrăm o anumită discreţie”, conchide el.

Podcastul este prezentat de un anume „Dee” şi un anume „Walter”.

Întrebat de AFP, un purtător de cuvânt al CIA s-a abţinut să le precizeze numele şi chiar să confirme dacă acesta este prenumele lor real. Întrebat despre frecvenţa planificată a podcastului, purtătorul de cuvânt a răspuns că acesta va fi „periodic”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *