VIDEO Protestele continuă în Iran, în ciuda represiunii / Zeci de morți, sute de arestări, forțele de securitate trag cu muniție de război

0

Noi manifestații au avut loc sâmbătă seara în Iran pentru a protesta față de moartea unei tinere arestate de poliție, în pofida unei campanii de represiune care s-a soldat cu 41 de morți și sute de arestări în opt zile, transmite AFP.

Proteste de amploare în Iran după moartea unei tinere arestate de poliția moralitățiiFoto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Autoritățile neagă orice implicare în moartea lui Mahsa Amini la 16 septembrie, la trei zile după ce fusese arestată pentru că nu a respectat codul vestimentar al Republicii Islamice.

Dar protestatarii au ieșit furioși în stradă în fiecare seară de la moartea tinerei de 22 de ani din Kurdistanul de Nord-Vest.

O înregistrare video virală, aparent filmată sâmbătă seara, arată o femeie care merge cu capul descoperit și își flutură vălul în mijlocul străzii din Teheran, încălcând reglementările stricte privind vestimentația.

În Iran, femeile trebuie să își acopere părul și corpul până sub genunchi și nu trebuie să poarte pantaloni strâmți sau blugi cu găuri în ei.

Președintele Raisi amenință cu acțiuni decisive

Imagini virale de la proteste au arătat în ultimele zile femei iraniene care își ard vălurile de pe cap.

Partidul reformist „Uniunea Populară a Iranului Islamic” a îndemnat sâmbătă statul să anuleze cerința de purtare a vălului și să le elibereze pe cele arestate.

În același timp, președintele ultraconservator Ebrahim Raisi a promis că va acționa „decisiv” împotriva manifestanților, descriși de autorități drept „răzvrătiți” sau „contrarevoluționari”.

Martorii au raportat în cursul serii o desfășurare mare de forțe de poliție la o intersecție din nordul capitalei iraniene.

Zeci de morți și sute de arestări

Televiziunea de stat a oferit sâmbătă seara un nou bilanț de 41 de morți „în timpul recentelor revolte”.

Dar bilanțul ar putea fi mai mare, ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo, raportând cel puțin 54 de morți în timpul represiunii protestelor.

Mahsa Amini a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran pentru „purtare de haine nepotrivite” de către poliția care aplică codul vestimentar. Ea a murit trei zile mai târziu, la spital.

De atunci, bărbați și femei iranieni au manifestat la lăsarea serii în zeci de orașe din întreaga țară, inclusiv în capitala Teheran, Isfahan și Qom (centru) și Mashhad (nord).

Demonstrațiile au fost marcate de ciocniri cu forțele de securitate, iar vehicule ale poliției au fost incendiate de către protestatari care scandau sloganuri împotriva Republicii Islamice.

Sute de protestatari au fost arestați. Numai în provincia Guilan, din nordul țării, au fost arestați “739 de răzvrătiți, inclusiv 60 de femei”, a declarat sâmbătă șeful poliției, citat de agenția de presă Tasnim.

Potrivit IHR, aproximativ jumătate din cele 54 de persoane ucise se aflau în această provincie și în provincia vecină Mazandaran.

ONG-ul a spus că, în multe cazuri, „predarea cadavrelor către familii este condiționată de o înmormântare secretă”.

Comitetul pentru protecția jurnaliștilor (CPJ), cu sediul în SUA, a afirmat că 17 jurnaliști au fost arestați în Iran începând cu 19 septembrie.

Iranul dă vina, ca de obicei, pe SUA

Ministrul de interne Ahmad Vahidi a declarat că se bazează pe martori, înregistrări video și probe medico-legale pentru a confirma că Mahsa Amini nu a fost bătută de poliție – așa cum acuză rudele sale – și că o anchetă privind moartea ei este în curs de desfășurare.

Ministrul i-a acuzat pe protestatari că „ascultă de SUA, de țările europene și de grupurile contrarevoluționare”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, a avertizat într-un tweet că „eforturile de a încălca suveranitatea Iranului nu vor rămâne fără răspuns”, denunțând „încercările SUA de a submina stabilitatea” Iranului. –

Represiune cu muniție de război

Timp de câteva zile, lipuri online au arătat scene de violență la Teheran și în alte orașe mari, precum Tabriz (nord-vest).

Unele dintre înregistrări video arată cum forțele de securitate trag în demonstranți.

Amnesty International acuză forțele de securitate că „trag în mod deliberat cu muniție reală în demonstranți”, solicitând „acțiuni internaționale urgente pentru a pune capăt represiunii”.

Conexiunile la internet au fost în continuare perturbate sâmbătă, iar WhatsApp și Instagram au fost blocate. NetBlocks, un site cu sediul la Londra care monitorizează blocajele de internet din întreaga lume, a raportat, de asemenea, că accesul la Skype a fost oprit.

Organizația kurdă pentru drepturile omului Hengaw a transmis că protestatarii au preluat controlul asupra unor părți din orașul Oshnaviyeh din nord-vestul țării.

Videoclipurile arată protestatarii mărșăluind cu semnul victoriei.

Autoritățile judiciare au recunoscut că “revoltații (de acolo) au atacat trei baze Basij”, referindu-se la miliția islamică.

Dar a negat, potrivit agenției sale, că forțele de securitate ar fi pierdut controlul asupra orașului Oshnaviyeh din regiunea Kurdistan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *