Echipa serialului „Fauda”, prinsă în…

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Un succes internaţional, serialul israelian „Fauda” şi-a stabilit cel de-al treilea sezon în Gaza, cu un scenariu de răpire care a fost acum depăşit de amploarea realităţii, potrivit creatorului serialului, Avi Issacharoff.


În timp ce unul dintre producătorii serialului tocmai a murit în Gaza, co-creatorul producţiei este alarmat de faptul că realitatea depăşeşte ficţiunea.

Difuzat în ultimii ani pe Netflix, „Fauda” („haos”, în arabă) a cucerit publicul şi în afara Israelului, aprofundând complexitatea conflictului israeliano-palestinian prin lupta dintre o unitate de agenţi israelieni sub acoperire şi un lider militar Hamas fugar.

Echipa în doliu

Sâmbătă, echipa serialului a împărtăşit o realitate dincolo de orice scenariu: „Suntem total devastaţi să anunţăm că unul dintre membrii familiei „Fauda”, Matan Meir, a fost ucis într-o operaţiune în Gaza”, au scris aceştia pe contul de Instagram al serialului.

„Matan a participat la sezoanele al doilea şi al treilea” din „Fauda”, a reamintit Avi Issacharoff într-un interviu acordat AFP, descriindu-l ca fiind „foarte pozitiv”, „mereu gata să ajute” şi cel care se ocupa cu organizarea filmărilor.

Matan Meir, un producător şi soldat rezervist în vârstă de 38 de ani, a fost ucis vineri seară împreună cu alţi patru soldaţi în timpul unei operaţiuni militare în nordul Fâşiei Gaza, unde trupele israeliene luptă împotriva Hamas, a anunţat armata.

„Mă simt devastat, nu se întrevede niciun sfârşit, trăim cele mai rele momente din istoria acestei ţări”, a declarat unul dintre regizori, Rotem Shamir, la înmormântarea sa, unde sicriul său a fost purtat de şase camarazi din unitatea sa. „Realitatea este mult mai complicată decât ceea ce am scris”.

El nu este singurul membru al echipei prins în război: unul dintre actorii serialului, Idan Amedi (Sagui), a postat pe Twitter, la 12 octombrie, un videoclip în care apare în uniformă militară, chemat la datorie ca rezervist într-o unitate de luptă, adăugând: „Aceasta nu este o scenă din Fauda, este viaţa reală”.

Reprezentarea crudă a vieţii cotidiene a israelienilor şi palestinienilor a contribuit în mare măsură la popularitatea serialului „Fauda”: constrângeri de securitate omniprezente, atacuri, operaţiuni nocturne ale armatei în zonele palestiniene.

În ciuda aparentelor paralele între ficţiune şi războiul Israelului împotriva Hamas, „suntem departe de realitate, pentru că realitatea este mult mai complicată decât tot ceea ce am scris”, a declarat pentru AFP jurnalistul israelian Avi Issacharoff, coautor al seriei.

„Sunt pesimist”

Acţiunea celui de-al treilea sezon al serialului „Fauda” are loc în Fâşia Gaza şi relatează ciocnirile dintre palestinieni şi forţele israeliene, venite să elibereze doi ostatici civili, un scenariu considerat deja exagerat la lansarea sezonului.

Aproximativ 240 de persoane, potrivit armatei israeliene, au fost luate ostatice în Fâşia Gaza în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, fără precedent de la crearea statului Israel în 1948.

„Din nefericire, nu-mi pot imagina o operaţiune de salvare precum cele pe care le vedem în ficţiunea noastră pentru a-i aduce înapoi în viaţă pe toţi ostaticii. Sunt pesimist”, spune acest critic de lungă durată al politicii premierului Benjamin Netanyahu.

O bătălie dezastruoasă

Avi Issacharoff spune că a trăit atentatele din 7 octombrie „doar ca o fiinţă umană”, fără să se gândească la intrigile la care lucra de ani de zile despre haosul israeliano-palestinian.

„Am alergat în camera noastră antirachetă (…) apoi am aflat că nu erau doar câteva rachete, ci o infiltrare teroristă”, spune el.

Împreună cu Lior Raz (Doron), co-scenarist şi unul dintre actorii principali din „Fauda”, „am mers la Sderot în a doua zi pentru a-i scoate pe locuitorii oraşului din zona de foc”, povesteşte el, în timp ce cei doi tovarăşi au servit amândoi în unităţi ale forţelor speciale, unele operând sub acoperire, ceea ce a inspirat „Fauda”.

De la începutul războiului, cel puţin 11.180 de persoane, în principal civili, au fost ucise în bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas. Atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene împotriva Israelului a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili.

Avi Issacharoff este îngrijorat de progresul armatei israeliene, care luptă acum în inima oraşului Gaza.

„Când lupţi într-o zonă urbană deschisă, ameninţarea poate veni de la o fereastră, o uşă, un tunel, de oriunde”, spune el. „Să lupţi într-o zonă urbană este un dezastru, cel mai extrem pe care ţi-l poţi imagina”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa contact@news20.ro.

spot_imgspot_img