Epopeea Secției speciale continuă. CCR a decis că este neconstituțional dreptul secției de a retrage apelurile în diferite dosare – surse – Esential

​Curtea Constituțională a admis marți o excepție de neconstituționalitate legată de dreptul Secției de investigare a infracțiunilor în justiție de a retrage apelurile în diferite dosare, au declarat surse judiciare pentru HotNews.ro. Sesizările judecate marți de CCR au fost formulate de instanța supremă și au vizat operaționalizarea și atribuțiile Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, stabilite prin ordonanțe de urgență emise de Guvernul Dăncilă, în mandatul lui Tudorel Toader de ministru al Justiției.

Conform surselor judiciare citate, CCR a admis în parte obiecțiile ridicate prin cele două sesizări ale instanței supreme, stabilind că este neconstituțional articolul de lege privind exercitarea și retragerea căilor de atac în cauzele de competența Secției, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instantelor sau soluționate definitiv anterior operationalizării acesteia potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infractiunilor din justiție.

CCR a avut pe ordinea de zi a ședinței de marți două sesizări privind controversata Secție specială:

  • Dosar nr. 2236D/2019 – Excepţia de neconstituționalitate a disp. art.88 indice 1 – art.88 indice 9 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, precum și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr.90/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție
  • Dosar nr. 2736D/2019 – Excepţia de neconstituționalitate a disp. art.88 indice 1 alin.(6) și art.88 indice 8 alin.(1) lit.d) din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, precum și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr.90/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție”, se arată pe ordinea de zi a CCR.
Este vorba de sesizări făcute de Înalta Curte în două dosare în care au fost implicați magistrați, a scris Ziare.com.

Înalta Curte a sesizat CCR cu modificările aduse de coaliția PSD-ALDE în cazul Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, dar mai ales prin modificările făcute prin două ordonanțe de urgență: OUG nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție și OUG nr.7/2019 de modificare a legilor Justiției. Cele două ordonanțe de urgență au fost promovate de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader.

Într-unul dintre dosare, magistratul vizat a ridicat excepțiile care priveau întreg articolul 88 al Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv cele care vizau chiar operaționalizarea Secției speciale.

În celălalt caz a fost vizat articolul care dădea dreptul șefului Secției speciale să retragă apelurile în dosarele instrumentate anterior de DNA, DIICOT sau alte parchete competențe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *