Erdogan alungă Hamas din Turcia de dragul unei apropieri de Israel / Gazoductul israelian ar putea trece prin Turcia – Subiectele zilei

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan alungă Hamas din Turcia într-o încercare disperată de a se reconcilia cu Israel, scrie un analist american, citând informații difuzate de Canalul 12 israelian.

Jonathan Schanzer, care a fost, printre altele, cercetător la Institutul Washington pentru Politica din Orientul Apropiat, subliniază într-o postare pe Twitter: „Canalul 12 israelian relatează că Erdogan alungă Hamas din Turcia, ca parte a eforturilor sale de a relua apropierea de Israel. Sunt sceptic. Dar este o evoluție interesantă ce merită urmărită”, potrivit To Vima, citat de Rador.

Finanțator al Hamas

Dincolo de susținerea publică pe care Erdogan a oferit-o liderilor Hamas în februarie 2021, ziarul israelian Jerusalem Post a relatat că autoritățile israeliene au dezvăluit legătura dintre Turcia și Hamas, după ce au fost confiscate o serie de bunuri și bani destinați organizației paramilitare palestiniene. Shin Bet (Serviciul de Securitate al Israelului) împreună cu Ministerul Apărării au anunțat că au reușit să împiedice transferul de mărfuri turcești în valoare de 100 de mii de dolari și sume de bani destinate finanțării Hamas.

În articolul Jerusalem Post, președintele turc era prezentat împreună cu unul din liderii Hamas care se afla în Turcia. Israelul a protestat în mod repetat la adresa Ankarei pentru sprijinul acordat Hamasului și pentru găzduirea unor lideri ai acestei organizații pe teritoriul Turciei.

„Președintele israelian în Turcia”

Președintele turc a anunțat miercuri vizita președintelui israelian Isaac Herzog în Turcia. Vorbind pentru postul NTV, Erdogan a spus că omologul său israelian este așteptat să efectueze o vizită la Ankara la începutul lunii februarie.

Gazoductul israelian ar putea trece prin Turcia

În presa din Turcia, dar și din Israel, s-au înmulțit în ultimul timp știrile pe tema normalizării relațiilor dintre Turcia și Israel.

În urmă cu câteva zile, ziarul turc Star a scris, citând presa israeliană, că Israelul ar trebui să se orienteze spre soluții alternative după decizia SUA de a nu susține conducta EastMed, estimând că „trebuie creat teren pentru cooperarea regională inclusiv cu Turcia”.

De altfel, un articol din presa israeliană intitulat „Este timpul să luăm în calcul o nouă rută”, susține că Israelul nu exclude tranzitarea teritoriului Turciei pentru a-și transporta gazele naturale către Europa.

spot_imgspot_img