Erdogan dă de înțeles că ar putea relua legăturile cu regimul al-Assad: „În politică nu există supărare eternă”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că ar putea relua relaţiile diplomatice cu regimul omologului său sirian, Bashar al-Assad, odată încheiat scrutinul prezidenţial din Turcia din iunie 2023, a informat joi cotidianul turc Hurriyet, citat de EFE.

Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

„În politică nu există resentimente, aversiune sau supărare eternă”, le-a declarat Erdogan unor jurnalişti care l-au însoţit în avionul de întoarcere din Bali, insulă indoneziană unde s-a desfăşurat summitul G20, şi care au profitat de prilej pentru a-l întreba despre relaţiile Turciei cu Siria.

„Când este momentul, omul se aşează, evaluează lucrurile şi le reînnoieşte. Turcia îşi poate reconsidera relaţiile cu ţările cu care a avut dificultăţi. În special după alegerile din iunie (2023) putem începe de la zero”, a adăugat el.

Ankara şi Damascul au început să se apropie în 2004 după decenii de tensiune şi, până în 2009, Erdogan s-a întâlnit în câteva rânduri cu Bashar al-Assad într-o atmosferă cordială, dar armonia s-a stricat după izbucnirea războiului civil din Siria, în 2011, şi după ce Turcia a sprijinit opoziţia siriană care a pus mâna pe arme.

După trei incursiuni militare în 2016, 2018 şi 2019, Turcia controlează teritorii importante din nordul Siriei, în colaborare cu miliţii islamiste care se opun regimului Al-Assad.

În august, în aceste regiuni au avut loc proteste împotriva Ankarei, după ce ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a vorbit despre nevoia de ”a înfrăţi opoziţia cu regimul din Siria pentru a ajunge la un acord”.

La rândul său, opoziţia turcă promite că, dacă va câştiga alegerile de anul viitor, va relua relaţiile diplomatice cu regimul lui Al-Assad pentru a-i repatria pe cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni din Turcia.

Şi atentatul de la Istanbul de la sfârşitul săptămânii trecute, pe care poliţia turcă l-a atribuit unei agente kurdo-siriene care ar fi pretins timp de patru luni că este refugiată siriană, a alimentat dezbaterea privind numărul mare de migranţi sirieni din Turcia. (Agerpres)

spot_imgspot_img