Erdogan negociază cu Hamas pentru a obţine eliberarea ostaticilor israelieni

0
2

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat un proces de negocieri cu Hamas în vederea obţinerii eliberării ostaticilor israelieni răpiţi de gruparea islamistă, a declarat miercuri seară o sursă oficială pentru AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Sunt pe cale de a negocia pentru a obţine eliberarea ostaticilor la ordinul (președintelui) Erdogan”, a afirmat această sursă, confirmând o informaţie a postului de televiziune privat Habertürk.

Zeci de cetățeni israelieni și străini sunt ținuți ostatici de luptătorii Hamas în Fâșia Gaza, în urma sângeroasei ofensive surpriză lansate sâmbătă în zori de mișcarea islamistă palestiniană.

Germania a cerut Qatarului ca împreună cu alte ţări din Orientul Mijlociu să joace un rol activ în încercările de eliberare a ostaticilor, a declarat miercuri ministrul german de externe Annalena Baerbock.

Preşedintele turc, care s-a oferit să medieze pentru restabilirea păcii, îşi extinde discuţiile cu omologii săi din Orientul Mijlociu.

Tradiţional apropiat de Qatar, Recep Tayyip Erdogan a discutat miercuri seară cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, şi cu preşedintele Algeriei, Abdelmadjid Tebboune, a transmis agenţia oficială Anadolu.

În numele Turciei, „suntem gata să facem tot ce ne stă în putere”, inclusiv să desfăşurăm un proces de „mediere” şi un „arbitraj echitabil”, pentru a scoate rapid regiunea din acest conflict, a declarat şeful statului, citat de Anadolu.

Erdogan încearcă să se erijeze în protector al palestinienilor

În trecut, Turcia, care i-a sprijinit pe palestinieni, a adăpostit membri ai Hamas, iar înainte de atacul Hamas de sâmbăta trecută încerca să își refacă relaţiile cu Israelul după mai mulţi ani de animozităţi.

După luni de reapropiere diplomatică, Israelul şi Turcia au anunţat la 17 august 2022 că îşi restabilesc complet relaţiile bilaterale şi că ambasadorii lor revin la post în cele două ţări.

Relaţiile dintre Turcia şi Israel s-au tensionat în 2010, după asaltul violent al unor forţe israeliene asupra navei turceşti Mavi Marmara, care încerca să transporte ajutor în Fâşia Gaza.

În acel incident şi-au pierdut viaţa 10 cetăţeni turci. Turcia şi Israelul şi-au retras din nou ambasadorii în timpul crizei din Fâşia Gaza, care a escaladat când SUA şi-au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

_____

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Israel LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here