Este ziua de naștere a lui Ion Iliescu. Omagiu adus pe Facebook pentru fostul președinte al țării. Câți ani împlinește | NEWS20

Social – democraţii au postat un text prin care îl elogiază pe fostul preşedinte al formaţiunii politice şi fost şef de stat, Ion Iliescu, de ziua lui. Astăzi, Ion Iliescu împlineşte 89 de ani.

“Astăzi îl celebrăm pe părintele fondator al Partidului Social Democrat, promotorul valorilor social-democraţiei române moderne şi poate singurul preşedinte cu adevărat echilibrat şi solidar cu dezideratul bunăstării României. La mulţi ani celui pe care Adrian Năstase l-a numit “înţeleptul politicii româneşti”! La mulţi ani, Ion Iliescu!”, scrie pe pagina de Facebook a PSD.

Pe 13 iunie 2017, Iliescu a fost trimis alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma şi alţii în judecată, pentru infracţiuni contra umanităţii.

În timpul revoluţiei din decembrie 1989, Iliescu şi o parte a disidenţilor politici au constituit Frontul Salvării Naţionale, care a preluat puterea cu sprijinul forţelor armate conduse de Gen. Stănculescu. Iliescu a fost recunoscut ca lider al FSN şi , prin urmare, al autorităţii provizorii a statului până la alegerile din 1992.

După revoluţie, Iliescu a fost membru fondator al Frontului Salvării Naţionale (FSN), urmând transformările sale în FDSN (Frontul Democrat al Salvării Naţionale), apoi în Partidul Democraţiei Sociale din România (PDSR) şi în final în Partidul Social Democrat (PSD).

La alegerile prezidenţiale din 20 mai 1990, primele alegeri de după înlăturarea de la putere a PCR, şi singurele de până acum cu un singur tur de scrutin, este ales preşedinte al României, pe durata unui mandat de 2 ani. 

În alegerile din 2000 a candidat din nou şi a câştigat în turul al doilea în faţa ulta-naţionalistului Corneliu Vadim Tudor. Și-a început al doilea mandat constituţional şi al treilea de facto la 20 decembrie 2000 şi l-a încheiat la 20 decembrie 2004 când Traian Băsescu a devenit preşedinte. 

La alegerile parlamentare din 2004, obţine un nou mandat de senator în circumscripţia electorală Bucureşti şi revine în fruntea grupului parlamentar al PSD.

NEWS20
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *