Evaluarea valorii de piata a casei tale – instructiuni de utilizare

Vrei sa-ti vinzi singur casa? Sau doar validezi valoarea estimata de un evaluator autorizat? Iata cativa pasi usor de urmat care te vor ajuta sa faci o evaluare imobil pentru impozitare

Ia in considerare locatia

In domeniul imobiliar, locatia este cheia! Chiar daca o proprietate poate fi marita, renovata sau transformata, nu va schimba niciodata strazi, cartiere sau orase. Astfel, locatia apare ca principalul factor care influenteaza valoarea unei locuinte.

Pe langa oras sau cartier, trebuie sa tii cont si de ceea ce gasesti prin casa. O proprietate situata in fata unui parc va avea o valoare de piata mai mare decat o resedinta situata pe aceeasi strada, dar a carei curte are vedere la parcarea unei benzinarii.

Enumera atributele favorabile

Odata ce locatia este evaluata corespunzator, trebuie sa intelegi tipul de imobil pe care il ai in maini. O proprietate cu doua dormitoare nu va avea aceeasi valoare ca una cu patru.

Pentru evaluarea eficienta a valorii optime de piata, trebuie luate in considerare toate atributele proprietatii: suprafata de locuit, dimensiunea terenului, numarul de camere, prezenta unui garaj si orice alta asa-numita caracteristica contributiva , cum ar fi un beci sau o piscina. 

De asemenea, trebuie luata in considerare cu atentie calitatea anvelopei exterioare (acoperis, caramida, ferestre, fundatii) si finisajul interior, in special cel al bucatariei si al bailor. Starea casei cantareste in balanta, intrucat cumparatorul nu va ezita, la randul sau, sa calculeze costul renovarilor in bugetul sau. Ca sa nu mai vorbim de toti potentialii cumparatori care vor evita o proprietate care nu poate fi descrisa drept „la cheie”.

In procesul de inventariere a caracteristicilor casei sale, proprietarul trebuie sa adopte o atitudine neutra si detasata. Valoarea emotionala atasata anumitor atribute nu trebuie niciodata luata in considerare. 

Studieaza comparabilele

Ca orice alta piata, imobiliare este condusa de cerere si oferta. Daca un tip de proprietate este popular, valoarea acestuia va fi ajustata in sus, mai ales daca acest tip de oferta este limitat. Prima intrebare de pus: la ce pret au fost vandute ultimele proprietati comparabile? Recent inseamna, in general, proprietatile vandute in ultimele sase luni. 

Ar trebui sa alegi intre trei si zece comparabile recente pentru a stabili o gama de pret reprezentativa si apoi sa-si localizezi proprietatea acolo. 

Obtine sprijin de la un profesionist 

Un evaluator autorizat Anevar poate ajuta un vanzator sa evalueze imobilul pentru impozitare. Acesta va folosi cunostintele sale despre piata, un studiu al comparabilelor si experienta sa pentru a-l ghida catre pretul corect.

Un evaluator autorizat este astfel echipat pentru a formula o opinie obiectiva asupra valorii unei proprietati. Supravegheat de un ordin profesional, evaluatorul autoizat urmeaza un proces riguros si trebuie sa respecte un strict cod de etica, care poate reprezenta o garantie suplimentara a calitatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *