Exasperată de criza demografică, Japonia oferă și mai mulți bani familiilor care pleacă in Tokyo

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Guvernul japonez oferă 1 milion de yeni (7.500 de dolari) de copil familiilor care se mută din zona metropolitană Tokyo, în încercarea de a inversa declinul demografic din celelalte regiuni ale ţării, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Tokyo, JaponiaFoto: Gavin Hellier / robertharding / Profimedia Images

Oficialii speră ca sumele generoase oferite să încurajeze familiile cu copii cu vârste de până la 18 ani să revitalizeze regiunile în declin demografic şi să reducă presiunea asupra spaţiului şi serviciilor publice din marele Tokyo, cea mai mare metropolă din lume, cu o populaţie de aproximativ 35 de milioane de locuitori.

Stimulentul, o creştere spectaculoasă faţă de taxa de relocare anterioară de 300.000 de yeni, va fi introdus din aprilie, potrivit presei japoneze, ca parte a unui efort oficial de a readuce la viaţă oraşele şi satele aflate în declin.

Deşi populaţia oraşului Tokyo a scăzut pentru prima dată anul trecut, o tendinţă atribuită parţial pandemiei de coronavirus, guvernanţii consideră că ar trebui să se facă mai mult pentru a reduce densitatea populaţiei în metropolă şi pentru a încuraja oamenii să înceapă o nouă viaţă în zonele „demodate” ale ţării, care sunt afectate de îmbătrânire, de scăderea populaţiei şi de migraţia tinerilor către Tokyo, Osaka şi alte oraşe mari.

Plata care se adaugă unui sprijin financiar de până la 3 milioane de yeni, deja disponibil, va fi oferită familiilor care locuiesc în cele 23 de cartiere „centrale” din Tokyo şi în suburbiile vecine Saitama, Chiba şi Kanagawa, din care oamenii fac naveta către Tokyo.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare, familiile trebuie să se mute în afara zonei metropolitane Tokyo, deşi unele ar putea primi banii şi dacă se mută în zonele muntoase care se află în interiorul graniţelor oraşului.

Condițiile pentru japonezii care vor „prima” de relocare

Aproximativ 1.300 de municipalităţi, circa 80% din total, au aderat la acest program, sperând să profite de o schimbare de atitudine a publicului faţă de calitatea vieţii, care a luat amploare în timpul pandemiei, când tot mai mulţi angajaţi au descoperit beneficiile muncii la distanţă.

Familiile care aleg să se mute şi să primească bonificaţia trebuie să locuiască în noile lor case timp de cel puţin cinci ani, iar unul dintre membrii gospodăriei trebuie să fie angajat sau să aibă în plan să deschidă o nouă afacere.

Cei care ar vrea să se mute înainte să treacă cei cinci ani vor trebui să returneze banii statului. În principiu, familiile care se relochează primesc între 1 şi 3 milioane de yeni pe gospodărie, cu condiţia să îndeplinească unul dintre cele trei criterii: angajarea într-o companie mică sau mijlocie din zona în care se mută; continuarea activităţii la vechile locuri de muncă prin muncă la distanţă sau începerea unei afaceri la noul lor domiciliu.

În anumite situaţii, o familie cu doi copii ar putea primi chiar 5 milioane de yeni. Jumătate din bani vor proveni de la guvernul central, iar cealaltă jumătate de la municipalităţile locale, potrivit agenţiei Kyodo.

Guvernul speră ca 10.000 de persoane să se mute din Tokyo în zonele rurale până în 2027. Cea mai recentă încercare de revigorare a regiunilor vine şi pe fondul unei noi scăderi a populaţiei Japoniei, în timp ce numărul persoanelor de peste 65 de ani continuă să crească, iar rata natalităţii rămâne foarte scăzută.

Criza demografică a țării asiatice a fost comentată în primăvara anului trecut și de către miliardarul sud-african Elon Musk, acesta provocând furie în Japonia după ce a spus despre statul insular că va „înceta să mai existe” din cauza scăderii natalității.

spot_imgspot_img