EXCLUSIV/INCISIV DE PRAHOVA DEMONTEAZA UN “MIT”/ATACURILE CYBERNETICE ASUPRA PUBLICATIILOR DIN ROMANIA NU SUNT OPERA FEDERATIEI RUSE, CHIAR DACA SUNT UTILIZATE IP-URI DIN ACEASTA TARA

Site-ul ziarului Incisiv de Prahova a fost atacat cybernetic, in data de 04.03 2019, la orele 23.00 si in data de 06.03.2019, la orele 17.00.

Atacul a  fost de tip flood, venit  prin sute de mii de computere zombie. Atacul a atins apogeul de 650.000 de vizitatori unici simultan in data de 04.03.2019 si de 1.540.000 de vizitatori unici simultan in data de 06.03.2019.  Asemenea agresiuni nu pot fi opera unui hacker oarecare, sens in care Incisiv de Prahova cu adresa nr 0294 din data de 05.03.2019 a sesizat si a solicitat sprijinul Serviciul Roman de Informatii, prin unitatea sa cu competente in acest domeniu, CYBERINT.

Totodata, prin adresa nr 0295 din 05.03.2019 a Departamentului Juridic, Incisiv de Prahova a sesizat DIICOT, unitatea centrala pentru identificarea faptuitorilor.

Reamintim ca, FACIAS a solicitat autorităților competente să efectueze verificări pentru a identifica sursa acestor atacuri, cu atât mai mult cu cât, în timp, și alte canale media s-au confruntat cu același gen de probleme.

Si  site-ul Lumea Justiției a fost victima unor atacuri cibernetice de mare amploare manifestate prin blocarea serverului, forțând calculatoarele afectate să acceseze continuu un site țintă până când acesta din urmă se blochează.

Deși administratorii publicatiei online au sesizat public aceste atacuri la adresa portalului, până în prezent nicio instituție publică cu atribuții în domeniul criminalităţii informatice nu a anunțat cercetări în vederea luării de măsuri specifice de natura a trage la raspundere și descuraja pe cei care se fac vinovați.

FACIAS consideră că neimplicarea autorităților poate afecta unul dintre principiile elementare ale oricărei democrații funcționale – libertatea de expresie și de opinie.

Mai mult, FACIAS reamintește faptul că România se află printre puținele state condamnate de CEDO pentru ingerințe în libertatea presei și încălcarea dreptului la libera exprimare. A se vedea cauzele Laurian Ieremeiov vs România, Barb vs România, Petru Frasila și Lucica Ciocirlan versus România, iar lista ar putea continua.

De asemenea, aducerea in atenția opiniei publice a unor erori judiciare, abuzuri comise de instituțiile statului sau a unor decizii ale instanțelor care afectează întreaga populație este o obligație a mass-mediei asumată prin însuși rolul său.

Mai mult, așa cum s-a vazut, presa a reușit nu o dată să dezvăluie, prin investigații proprii, derapaje ale reprezentanților unor instituţii ale statului, fie ei magistrați sau politicieni, sau încălcări ale drepturilor fundamentale.

Daca analizam la “rece” dezvaluirile din Lumea Justitiei si cele din ziarul Incisiv de Prahova se poate lesne “deduce” ce forte “oculte” sunt interesate in atacarea cybernetica a acestora.

“LUCRATURA SERVICIILOR – Speriati de demersurile judiciare initiate impotriva atacatorilor Lumea Justitiei, autorii atacului au aruncat pe un site care monitorizeaza activitatea hackerilor o informatie denigratoare, tipica serviciilor de informatii. Cica am fi fost atacati de hackerii rusi Shaltay Boltay, deoarece am fi tradat tabara rusa pentru NATO: „This site belongs to Savaliuc. He was our man, we paid for him. But he betrayed us and now we take revenge”. Hellvig, bolnavii astia sunt din SRI?” titrau zilele trecute cei de la Lumea Justitiei.

Avand in vedere cele de mai sus, prin adresa nr. 0297 din 12.03. 2019, Incisiv de Prahova a solicitat – oficial – sprijinul autoritatilor din Federatia Rusa, prin intermediul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti – in identificarea autorilor acestor atacuri cybernetic avand in vedere ca rapoartele firmei de IT au scos in evidenta ca, IP-urile de unde provin atacurile sunt din Rusia, utilizate in stil suveica pentru pasarea vinei catre aceasta tara, atacul fiind coordonat de fapt, din exteriorul acestei tari, conform celor doua rapoarte primite de la firma de IT cu IP-urile incriminate si depuse spre investigare specialistilor din Federatia Rusa. Vom reveni. (Cristina T.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *