Exerciții ale trupelor americane în Lituania, pe fondul tensiunilor în creștere în țara vecină Belarus – International

​Câteva sute de soldați americani au început să sosească sâmbătă în Lituania, țară membră a NATO, pentru un exercițiu militar în apropiere de frontiera cu Belarus, unde tensiunile cresc ca urmare a alegerilor prezidențiale contestate, relatează AFP.

Peste zece tancuri Abrams au trecut frontiera lituaniană venind din Polonia, sâmbătă după-amiază, potrivit unui fotograf al AFP.

Desfășurarea, care va dura până în noiembrie, a fost „prevăzută anterior și nu are legătură cu niciun eveniment din regiune”, a transmis într-un comunicat Ministerul lituanian al Apărării.

Lituania rămâne foarte activă în ceea ce privește dosarul belarus, în special după realegerea ca președinte a omului forte de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, în urma scrutinului din 9 august pe care opoziția îl consideră măsluit.

Vilnius a oferit adăpost liderei opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia și, împreună cu vecinii săi baltici, Estonia și Letonia, l-a înscris pe Lukaşenko pe lista neagră a persoanelor considerate indezirabile.

Nu este însă prima desfășurare de trupe americane în Lituania, punctează AFP. În timpul unei vizite la Vilnius, în luna iulie, secretarul american al Armatei, Ryan McCarthy, a declarat că ţara sa va continua să desfăşoare sute de soldaţi pentru exerciţii.

În urmă cu trei ani, NATO a desfăşurat rotaţii permanente de trupe în Polonia şi în statele baltice, pe fondul politicii considerate agresive a Moscovei, mai ales după anexarea în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *