Expediție la locația secretă a Castelului Dracula din Munții Călimani

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Dacre Stoker, autor și stră-strănepot al lui Bram Stoker, a  organizat, împreună cu Casa Răzeșului și Parcul Național Munții Călimani, o expediție la locația secreta a Castelului Dracula din Munții Călimani. Echipa a montat o plachetă comemorativă pe Vârful Izvorul, ca o recunoaștere a acestui loc important atât pentru romanul Dracula (1897), cât și pentru toți cei pasionați de tematica Dracula. Evenimentul a avut loc în data de 8 septembrie 2019. 

După amplasarea plăcii de recunoaștere, directorul Parcului National Călimani, ing. Basarab Bîrladeanu a participat la conferința de presă unde a subliniat faptul că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este interesată de dezvoltarea turismului durabil în cele 22 parcuri naționale și naturale pe care le administrează.

Următoarea fază a proiectului va fi crearea unei poteci tematice care să lege acest loc de alte puncte de interes turistic, cum ar fi de exemplu cascada Bauca, – a dezvăluit ing. Basarab Bîrladeanu, directorul Parcului National Călimani.

Nelipsit de la cele mai importante proiecte de promovare turistică a României și un bun inițiator a câtorva proiecte de acest fel, harghiteanul Corneliu Țepeluș nu a ratat ocazia de a-l descoase pe Dacre Stoker în fața camerelor de luat vederi:

Am filmat un documentar in Muntii Calimani cu Dacre Stoker – stranepotul lui Bram Stoker – scriitorul cartii “Dracula”, cu depunerea placutei de localizare al castelului fictiv al Contelui Dracula.

 

Dacre a povestit presei cum a  identificat locația castelului personajului fictiv Dracula din romanul cu același nume.

Bram Stoker și-a notat coordonatele Castelului Dracula după latitudine și longitudine, împreună cu nume de sate și râuri care duc spre Vârful Izvorul din Munții Călimani (Hans de Roos). Deși Bram nu a vizitat niciodată România, cercetările sale pentru scrierea romanului Dracula au fost complete și detaliate, studiind cu mare atenție hărti și cărți la Biblioteca din Londra.

Dacre este unul dintre promotorii „Turismului Dracula Responsabil” prin diferențierea laturii fictive date de roman și a laturii istorice inspirate din viața și faptele lui Vlad Țepeș. Astfel, turiștii, cercetătorii sau curioșii pot vizita locuri din România în cunoștință de cauza. Această expediție de marcare a locației Castelului Dracula face parte din latura fictivă, punând Munții Călimani pe harta turismului Dracula, alături de locuri precum Oradea, Cluj, Bistrița, pasul Tihuța, râul Siret, Galați, Varna.

Finalul inițial al romanului Dracula includea o erupție vulcanică după ce Contele era înjunghiat în inimă. Faptul că Munții Călimani sunt munți vulcanii, formând în zilele noastre o frumoasa calderă, vine ca o confirmare suplimentară că Bram Soker și-a localizat faimosul castel în aceasta zonă.







Sursa: Ziar Harghita.

spot_imgspot_img