Focarul de coronavirus de la abatorul din Germania unde lucrează mii de români. MAE: 1.300 de muncitori depistați cu COVID, jumătate sunt români – Coronavirus

1.300 de lucrători de la abatorul de carne al unuia dintre cei mai mari producători din Germania unde a fost depistat un focar de COVID-19 au fost confirmați cu coronavirus, iar jumătate dintre ei sunt români, conform datelor transmise duminică de Ministerul român de Externe. La fabrica unde a fost descoperit focarul de COVID-19 lucrează 6.000 de români.

Reamintim că focarul de COVID-19 a fost confirmat zilele trecute la o fabrică de carne a grupului Toennies din orașul Rheda Wiedenbrueck din landul Renania de Nord-Westfalia, unde lucrează mii de români.

Duminică, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că reprezentanții Consulatului General al României la Bonn au făcut demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile locale și compania angajatoare pentru a solicita măsuri pentru gestionarea situației și pentru a obține informații suplimentare privind cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor infectate.

Potrivit informațiilor preliminare obținute de către oficiul consular, până la acest moment, conform testelor efectuate, 1.300 de lucrători au fost depistați pozitiv la COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină. Tuturor lucrătorilor care se află în carantină le sunt asigurate hrana și alte bunuri de strictă necesitate, precizează MAE.

În acest context, consulul general al României la Bonn a mers în 18 iunie la sediul companiei pentru clarificări cu privire la situația lucrătorilor români. Reprezentanții companiei au precizat că aproximativ 50% din persoanele depistate cu COVID-19 sunt cetățeni români (datele urmând să fie confirmate de către Departamentul de Sănătate Publică, după finalizarea analizării tuturor testelor efectuate), iar conducerea companiei și autoritățile locale au decis suspendarea temporară a activității, a transmis MAE.

Potrivit Ministerului român de Externe, autoritățile districtului Gütersloch au luat măsuri pentru izolarea zonei afectate, iar dacă situația rezultată în urma testărilor o va impune, se vor lua măsuri de instituire a carantinei pentru întregul teritoriu al districtului.

MAE menționează că, pe fondul evoluției situației, în cursul zilei de astăzi va avea loc o reuniune la nivelul autorităților de land la care vor participa și reprezentanți ai Consulatului General al României la Bonn.

Totodată, sâmbătă, oficiul consular a fost notificat că 17 cetățeni români au părăsit locul de carantină, autoritățile locale făcând demersuri pentru identificarea acestora.

MAE mai precizează că în 11 mai, consulul general al României la Bonn a mai avut o deplasare la aceeași companie pentru a verifica situația unor lucrători români, ca urmare a unor articole apărute în mass-media referitoare la cazul unor români ale căror documente de identitate ar fi fost reținute de către angajator. La acea dată, angajatorul a comunicat că la compania în cauză își desfășoară activitatea 6.000 de cetățeni români, iar la acel moment nu existau suspiciuni privind existența unor cazuri de infectare cu coronavirus printre lucrătorii companiei în cauză.

Până la acest moment, la Consulatul General al României la Bonn nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români care își desfășoară activitatea în cadrul companiei respective, adaugă sursa citată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *