Focurile au încetat. Gruparea Hamas și Israel vor încheia un armistițiu – Capital

Potrivit acestuia, cabinetul de securitate al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a aprobat un acord unilateral de încetare a focului pentru a opri opraţiunea militară de 11 zile în Fâşia Gaza, a relatat presa locală, citată de Reuters. 

De menționat este faptul că decizia Israelului vine după o serie de presiuni puternice din partea SUA pentru încetarea ofensivei. În ciuda anunțului însă, nu s-a stabilit când va intra în vigoare armistiţiul propus de Egipt, după cum au transmis oficialii israelieni.

Kan, televiziunea publică israeliană informează că luptele vor înceta imediat. De celalată parte însă, alte posturi au anunţat că armistiţiul va intra în vigoare la ora locală 02:00, potrivit AP.

Acuzații reciproce între Palestina și Israel

Amintim faptul că, joi, în cursul unei dezbateri la Adunarea Generală a ONU privind conflictul israeliano-palestinian, ministrul de externe palestinian, Riyad Al-Maliki, şi ambasadorul israelian în Statele Unite, Gilad Erdan, s-au acuzat reciproc de ”genocid”, relatează AFP.

”În dezbaterea de astăzi nu vedem o apărare a obiectivelor stabilite pentru ONU, ci mai degrabă o indiferenţă faţă de Hamas, care, la fel ca naziştii, este angajată în genocidul poporului evreu”, a subliniat diplomatul israelian, care este şi ambasador la ONU.

“Această dezbatere este caracterizată de înşelăciune şi minciuni”, deoarece “Hamas vizează civili, în timp ce Israelul vizează terorişti”, a insistat el. ”Hamas este o organizaţie jihadistă teroristă care a lansat peste 4.000 de rachete împotriva oraşelor israeliene în ultimele 11 zile”, a adăugat Gilad Erdan, care a părăsit amfiteatrul Adunării Generale a ONU la scurt timp după ce Riyad Al-Maliki şi-a început discursul.

Totodată, Riyad Al-Maliki a făcut un apel cu privirea la oprirea masacrului care a distrus viețile a sute de oameni.

”Să oprim acest masacru!”, a cerut, la rândul său, Riyad Al-Maliki, solicitând încă o dată comunităţii internaţionale să ”pună capăt ocupaţiei israeliene” şi ”să lupte împotriva coloniilor” construite de Israel.

Amintim faptul în atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza care au început pe 10 mai, au murit 232 de oameni, iar Israelul a înregistrat 12 decese.

În același timp, cel puţin 230 de oameni, inclusiv mai mult de o sută de femei şi copii, au fost ucişi în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii de aici. Israelul a transmis că cel puţin 150 de militanţi se numără între cei ucişi în Gaza. Hamas nu oferă de regulă informaţii despre numărul de luptători ai săi pierduţi în conflicte.

În Israel, 12 oameni, inclusiv doi copii, au fost ucişi, potrivit autorităţilor. Israelul a spus că aproximativ 4.000 de rachete au fost lansate spre teritoriul său de către militanţii din Gaza.

 

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *