Fostul primar din Reghin, acuzat de DNA că a cumpărat ilegal un dezinfectant neautorizat în România, la un preț de cinci ori mai mare

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Fostul primar din Reghin Maria Precup și trei angajați ai administrației locale au fost trimiși în judecată de DNA, fiind acuzați că în perioada pandemiei au cumpărat ilegal dezinfectant de mâini care nu era autorizat la comercializare în România, la un preț cu 545% mai mare decât prețul furnizorului inițial.

Sediul DNAFoto: Hotnews

Procurorii de la Serviciul teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată a următoarelor persoane:

 • Maria Precup, la data faptei primar al municipiului Reghin, județul Mureș, pentru infracțiunea de abuz în serviciu,
 • Mirela Minodora Rădoi, la data faptei secretar general al Primăriei municipiului Reghin, județul Mureș, pentru săvârșirea complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu,
 • Natalia-Ramona Moldovan, la data faptei consilier în cadrul Biroului Achiziții Publice, Management de Proiecte din Primăria Reghin, pentru: complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu,
 • instigare la infracțiunea de fals intelectual și uz de fals,
 • Crina-Cristiana Slev, la data faptei consilier al primarului municipiului Reghin, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu,
 • Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.

Acuzațiile aduse de DNA

În rechizitoriu, procurorii DNA arată că:

 • În perioada 02.04 – 26.06.2020, Maria Precup, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat achitarea în mod nelegal către societatea omului de afaceri, trimis în judecata în prezenta cauză, a sumei totale de 456.960 lei (TVA inclus), ce reprezintă contravaloarea unei cantități de 3.000 litri dezinfectant de mâini, care nu era autorizat la comercializare în România și care ar fi fost achiziționat la un preț cu 545% mai mare decât prețul furnizorului inițial.
 • La momentul emiterii rechizitoriului nu exista vreun site în limba rămână pe care să figureze dezinfectantul de mâini respectiv cu eticheta în limba română, cu traducerea compoziției chimice și a modului de utilizare.
 • Concret, pentru a „ocoli” prevederile legale care impuneau instituțiilor publice un prag de 135.060 lei până la care autoritatea contractantă putea achiziționa direct produse și servicii, Precup ar fi divizat comanda în patru contracte distincte.
 • În cazul unuia dintre ele ar fi și achitat anticipat comanda, în condițiile în care cantitatea de dezinfectant nici nu fusese achiziționată de societatea comercială a omului de afaceri, trimis în judecata în prezenta cauză.
 • O parte din documentele (patru referate de necesitate) care ar fi stat la baza achiziției cantității de dezinfectant, menționată mai sus, ar fi fost întocmite și antedatate de către Adrian-Ioan Moldovan-Verdeș, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Protecție Civilă din cadrul Primăriei Reghin, la instigarea Nataliei Moldovan Natalia-Ramona.

DNA spune că în acest dosar au fost dispuse măsuri asigurătorii, iar Primăria Reghin s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș.

În noiembrie 2022, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Adrian Moldovan-Verdeș, acuzat de patru infracțiuni de fals intelectual. Acesta și-a recunoscut faptele, acceptând o pedeapsă de un an și patru luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

spot_imgspot_img