Franţa ar trebui să ia în considerare dacă să introducă obligativitatea vaccinării populaţiei pentru Covid-19. Acest mesaj a fost lansat de autoritatea pentru sănătate din ţară. Instituția este de părere că Executivul trebuie să poată acţiona rapid în cazul înrăutăţirii epidemiei. Informația care îi cutremură pe cei nevaccinați a fost transmisă de Reuters.

Această măsură extrem de radicală ar veni după o alta anunțată în urmă cu doar câteva zile de Emmanuel Macron. Președintele francez a susținut că pe fondul creşterii numărului de cazuri noi de coronavirus, se impune vaccinarea obligatorie a lucrătorilor din sectorul medical împotriva Covid-19. El a evitat atunci să declare că se impune acest lucru și pentru populaţie în general.

Cu toate acestea, este posibil să nu fie decât o chestiune de timp până când toți francezii vor fi obligați să se imunizeze împotriva COVID. Semnalul dat de autoritatea pentru sănătate HAS ar putea fi doar un început. Reprezentanții din domeniul sănătății sunt de părere că discuţia ar trebui să se concentreze pe exxtinderea obligativităţii vaccinării dincolo de actualul proiect de lege al guvernului şi să ia în considerare dacă să facă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele vulnerabile la infectarea cu Covid-19, pentru persoanele care lucrează cu publicul şi chiar pentru publicul larg.

Mesajul care îi cutremură pe cei nevaccinați

”Dinamica epidemiei necesită acum o creştere masivă a acoperirii vaccinale … notabilă pentru cei mai vulnerabili oameni”, a afirmat HAS.

Dezbaterea despre vaccinare vine într-un context în care în Franța s-a înregistrat o creştere a numărului de vaccinări săptămâna aceasta, după ce preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că, începând cu 21 iulie, oamenii vor trebui să prezinte dovezi ale vaccinării, imunităţii sau un test negativ recent pentru a putea intra în locuri publice precum trenuri, cinematografe şi restaurante. Sute de mii de oameni s-au înscris în doar 24 de ore după declarația lui Macron pentru a se vaccina. În paralel, alte mii de oameni din Paris au manifestat împotriva planului președintelui Franței. .

Numărul mediu de infecţii noi pe zi a se află acum la la aproximativ 5.000 pe zi.

Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei