Gazduire partajata sau server dedicat – ce sa aleg?


Se pot distinge doua tipuri de gazduire, partajata si dedicata. Pentru a ajuta sa alegi cu mai mare usurinta gazduirea adaptata situatiei tale, urmeaza sa comparam aceste doua solutii.

Este o etapa obligatorie in momentul in care iti creezi un site Internet – alegerea unui furnizor de gazduire web. Cu alte cuvinte, va trebui sa alegi unde vor fi stocate datele si informatiile de pe site-ul tau. Dupa cum spuneam mai sus, se disting doua tipuri de gazduire web- partajata si dedicata.

Ce este o gazduire partajata si un server dedicat?

Gazduirea partajata. Inainte de a merge mai departe trebuie sa intelegem ce este gazduirea partajata. Cu alte cuvinte, datele tale sunt pur si simplu plasate pe un server pe care il imparti cu alti utilizatori. Aici vorbim de sute, chiar mii de alte site-uri web.

Ceea ce inseamna ca spatiul disponibil pe acest tip de server nu iti apartine in totalitate. Stocarea dar si banda si baza de date sunt partajate inttre toate site-urile.

Serverul dedicat. Serverul dedicat este opusul gazduirii partajate. Serverul si resursele iti apartin doar tie si nu sunt partajate cu niciun site. Insa este aceasta cea mai buna solutie?

Pretul – care este diferenta? In cadrul gazduirii partajate, iti poti gazdui site-ul pentru cativa euro pe luna. Oferta este si mai avantajoasa daca alegi sa optezi pentru un abonament lunar. Costul este inferior cel unui server dedicat, de 15-20 de ori mai ieftin.

Resurse, configuratie si gestiune. In termeni de resurse importante pe un server dedicat, deoarece nu mai partajezi banda, nici spatiul, nici bazele de date, poti optimiza si ajusta acesti parametri dupa bunul plac. Cu propriul tau server, poti in egala masura accesa radacina si sa o configurezi. Este un avantaj deosebit de important daca executi aplicatiile si daca trebuie sa modifici mediul. Insa, toate aceste posibilitati enumerate nu sunt disponibile pe o gazduire partajata. Nu poti gestiona decat cele mai curente nevoi ale site-ului precum baza de date, conturile de mesagerie, crearea de sub-domenii sau analizele serverului. Dar in ceea ce priveste actualizarile serverului? Pe o gazduire partajata nu ai de ce sa iti faci griji. Esti responsabil de un server dedicat dar, daca ai nevoie de ajutor poti face apel la specialisti pebtru a-ti rezolva problema.

Posibilitatile de evolutie – cum ar putea site-ul tau sa creasca?  Cu siguranta orice proprietar de site isi doreste ca acesta sa creasca si sa se dezvolte. Insa atentie la tipul de gazduire ales deoarece vei fi rapid limitat daca este vorba despre gazduire partajata. Partajezi stocarea disponibila, banda si baza de date. Asta inseamna ca daca datele de stocat devin prea importante trebuie sa optezi pentru alt tip de gazduire, cu o mai buna capacitate de stocare. Acelasi lucru este valabil si daca numarul de utilizatori creste considerabil. Site-ul tau risca sa devina mai lent, degradand astfel experienta utilizatorului.

Gazduirea partajata este ideala pentru tine daca esti debutant sau daca ai un site personal. Pretul este mai accesibil si gestiunea este facilitata. Gazduirea dedicata este de privilegiat daca ai un site care necesita mai multe resurse si daca vrei sa il configurezi asa cum iti doresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *