Scandal de spionaj: Rușii neagă că ar fi în spatele atacurilor cibernetice care au vizat corespondența lui Merkel – Esential

Rusia a respins acuzațiile potrivit cărora serviciul de spionaj al armatei , GRU, s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice care vizau Parlamentul Germaniei și corespondența electronică a cancelarului Angela Merkel, după ce presa de la Berlin a relatat pe larg despre acest scandal.

Ambasada Rusiei la Berlin a susținut într-o declarație de presă că oficialii germani nu au putut prezenta până acum probe care să susțină acuzațiile împotriva Moscovei.

“Povestea acestor atacuri încearcă să arunce vina pe Rusia pentru războiul ciberentic, tentativele de intimidare, destabilizare și dezinformare în UE”, se arată în declarație, potrivit Reuters.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, declara recent că va continua eforturile de îmbunătățire a relațiilor cu Rusia în ciuda atacurilor cibernetice care vizau inclusiv corespondența din circumscripția sa, comentând însă că tratează acest subiect cu mare seriozitate și că episodul înregunează demersurile diplomatice.

“Voi insista asupra unor relații bune cu Rusia pentru că eu consider că aceste eforturi diplomatice sunt justificate, însă (incidentul-n.red) îngreunează aceste demersuri”, a declarat Merkel, în Bundestag, întrebată cum comentează dezvăluirile legate de atacurile cibernetice.

La începutul lunii mai, Der Spiegel a relatat că serviciul de informații al armatei ruse ar fi intrat în posesia corespondenței electronice din circumscripția electorală a cancelarului Germaniei, în urma atacului cibernetic asupra Parlamentului, produs în 2015, amintește Reuters.

În același timp, procurorii federali din Germania au emis recent mandat de arestare pe numele unui suspect care a atacat sistemele informatice ale Parlamentului german, în 2015, acționând în numele grupării de spionaj a armatei ruse (GRU), scria Reuters, citând Sueddeutsche Zeitung.

Cotidianul citat a relatat că suspectul este Dmitri Badin, acesta fiind căutat și de autoritățile americane pentru atacurile cibernetice care au avut drept țintă corespondența electronică între Hillary Clinton și Partidul Democrat, înaintea alegerilor prezidențiale din 2016. Fără a preciza sursa, publicația germană spune că, în mod cert, Badin, în vârstă de 29 de ani, a fost implicat în atacul cibernetic din aprilie 2015, de la Bundestag.

Serviciul de informații al Armatei Ruse (GRU) este citat și în ancheta privind otrăvirea lui Serghei Skripal, un fost dublu agent rus, în sud-vestul Angliei în martie 2018. Londra a acuzat Rusia pentru această tentativă de asasinat, dar, ca de obicei, Moscova a negat orice implicare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *