Gazprom a obținut profituri record în 2021 / Exporturile au crescut, mai puțin cele către Europa – Energie

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom către clienţii din afara fostei Uniuni Sovietice au crescut anul trecut cu 5,8 miliarde metri cubi (bcm), la 185,1 bcm, în timp ce livrările spre Europa şi-au ratat probabil obiectivul, transmit agențiile Bloomberg şi Reuters, citate de Agerpres.

Exporturile de 185,1 bcm sunt sub nivelul din 2018 şi în 2019, când s-au situat la aproximativ 200 miliarde metri cubi.

Exporturile de gaze ruseşti spre Europa sunt atent analizate, după ce preţurile au atins luna trecută un nivel record, unii politicieni şi experţi acuzând Gazprom că livrează o cantitate mai mică de gaze pentru a pune presiune pe autorităţi să certifice gazoductul Nord Stream 2.

Unde au ajuns exporturile Gazprom

Gazprom a dat asigurări că îşi îndeplineşte toate obligaţiile contractuale privind livrările spre Europa şi a informat că a majorat exporturile către Germania cu 10,5%, spre Turcia cu 63% şi în Italia cu 20,3%.

Totuşi, compania rusă intenţiona să livreze 183 bcm de gaze spre Europa şi Turcia şi probabil şi-a ratat obiectivul, deoarece cifra de 185,1 bcm include China, unde a început exporturile prin conductă în 2019.

Gazprom nu furnizează cifre anuale privind exporturile către China, dar în primele nouă luni a raportat că a livrat statului asiatic 7,1 bcm.

Gazprom a informat că producţia sa de gaze a crescut cu 62,2 bcm, la 514,8 bcm, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Livrările interne de gaze au urcat cu 31,9 bcm, la 257,8 bcm.

Compania rusă se aşteaptă să raporteze câştiguri record pentru 2021 în urma preţurilor ridicate la gaze din Europa.

Rusia a criticat la sfârșitul lunii decembrie exporturile de gaze naturale ale Germaniei către Polonia și Ucraina, afirmând că Berlinul revinde la un preț mai ridicat gazele livrate de Gazprom.

Citește și:

spot_imgspot_img